Annonse

En liten forsker i hjernen

Studie antyder at hjernen opererer etter samme prinsipper som god vitenskap – den lager hypoteser og tester dem ved observasjon.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Menneskehjerne fotografert ved Universitetet i Oslo. (Foto: Bjørnar Kjensli)

Tyske og skotske forskere har vist at menneskehjernen bruker lite energi på å registrere forutsigbare hendelser i forhold til hva den gjør når noe uventet skjer.

Ifølge Science Daily viser dette at hjernen lager en hypotese som den tester ved observasjon – akkurat som forskere.

Studien deres er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Journal of Neuroscience.

Liker forutsigbarhet

Før denne studien visste forskere at synsbarken i hjernen er viktig for måten vi ser på, og at den lager et slags kart over det vi til enhver tid fester øynene på.

Nå har forskere for første gang vist at forutsigbare inntrykk forårsaker svakere reaksjoner i denne delen av hjernen enn uventede inntrykk gjør.

I studien skriver de at resultatene viser at hjernen ikke bare venter på impulser, men at den aktivt forsøker å forutse hendelser ved å lage hypoteser. Når den har rett responderer den veldig effektivt, men når den tar feil bruker den mye energi på å finne ut hva som gikk galt.

- Viktig fremskritt

Ifølge forskerne representerer resultatene et viktig fremskritt i forståelsen av hvordan hjernen bearbeider inntrykk.

De konkluderer med at visuell oppfattelse er avhengig av at hjernen aktivt prøver å forutse hva som kommer til å skje, noe som står i sterk kontrast til det klassiske synet på hjernen som et mer passivt organ som responderer på signaler.

Referanse: 

Arjen Alink et. al., Stimulus Predictability Reduces Responses in Primary Visual Cortex, The Journal of Neuroscience, februar 2010

Powered by Labrador CMS