Fantasiløse gamlinger

Det er ikke bare hukommelsen som blir dårligere med årene. Også fantasien svikter i gamle hjerner, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare greit å bli gammel. Ikke nok med at mange opplever å huske dårligere enn før. Nå viser det seg at også fantasien svekkes med årene, i følge en ny studie.

Forskerne tror at hukommelse og fantasi er tettere forbundet med hverandre enn tidligere antatt, skriver tidsskriftet Nature.

Motor

I studien deltok to grupper deltakere, som var henholdsvis 25 og 72 år gamle.

For å teste hvor god fantasien deres var, ble både de eldre og de yngre bedt om å se for seg en framtidig personlig hendelse, basert på bestemte stikkord.

Et slikt stikkord var “motor”, og resultatet viste tydelige forskjeller i bruken av fantasien, i følge studien.

Rød cabriolet

- De unge kunne fantasere om at de kjørte i en knall rød cabriolet langs en flott kystvei en deilig sommerdag. De kunne se for seg måkene som sirklet på himmelen over dem, mens vinden blafret i håret og lukten av salt sjø rev i nesen, kommenterer forskerne.

Når den eldre garde skulle slippe fantasien løs, ble resultatet litt som å se på et falmet svart-hvitt fotografi, i stedet for et sprakende fargebilde.

- En av de eldre svarte for eksempel “jeg bare kjører rundt i SAAB’en min, uten å bekymre meg for mye over bensinutgiftene”, skriver forskerne.

Gjennomgående var de eldres fantasibilder fattigere både på innhold og handling.

Hendelsesforløp

Også hukommelsen til deltakerne ble testet, ved at de ble bedt om å gjengi selvopplevde hendelser.

Hos de eldre fant forskerne en interessant forskjell mellom den såkalte interne og den eksterne hukommelsen.

Ekstern hukommelse er det vi bruker for å holde fast ved objektiv faktainformasjon, for eksempel at “himmelen var blå og solen skinte” når vi tenker tilbake på en bestemt dag.

Den interne hukommelsen brukes til å huske relasjoner mellom mennesker og hendelsesforløp, og er den som lar oss spille av en innvendig “film” når vi tenker tilbake på en bestemt dag.

Tydelig svekket

- De eldre viste ofte god ekstern hukommelse, og de var ofte flinke til å gjengi mye faktainformasjon. Men den interne hukommelsen, knyttet til relasjoner og hendelsesforløp, var betraktelig dårligere enn hos de yngre, kommenterer forskerne.

Dette funnet ser forskerne i sammenheng med den tilsynelatende svekkede kapasiteten til å fantasere hos de eldre.

- Det virker som om evnen til å skape en helhetlig “fortelling” basert på bruddstykker av informasjon er dårligere hos eldre mennesker. Det synes som om dette gjelder både for faktiske hendelser i fortiden, og for tenkte hendelser i framtiden, skriver forskerne.

Tettere forbindelse

Den nye studien styrke en ny hypotese innenfor nevrologien, i følge tidsskriftet Nature. Hypotesen tar til orde for at hukommelse og fantasi bruker mye av den samme nevrologiske “motoren” i hjernen.

- Kanskje er hukommelsens fremste oppgave ikke å holde fast ved fortiden, men å hjelpe oss til å se for oss og forberede oss på framtiden, avslutter tidsskriftet.

Referanse:

Donna Rose Addis, Alana T. Wong, & Daniel L. Schacter, Age-Related Changes in the Episodic Simulation of Future Events, Psychological Science, januar 2008, årgang 19, nr 1, s. 33-41.

Lenke:

Nature: Ageing makes the imagination wither

Powered by Labrador CMS