Gjør hjernen din klar til å huske

Dersom du sliter med å lære deg noe, kan problemet være at hjernen din ikke er innstilt på å huske. Stikkord for å gjøre hodet klart er (overraskelse!): Konsentrasjon og forståelse heller enn pugging.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvorvidt du lagrer minner er avhengig av hjernens innstilling. Dette gjelder ikke bare under og etter en hendelse. Hjernens modus i forkant spiller også en rolle.

- Folk har ikke vært klar over at hva hjernen gjør før noe skjer påvirker minnet av den hendelsen. De har bare sett på responsen, sier Leun Otten ved University College London til tidsskriftet Nature.

Litt spissformulert kan vi si at de som håpet at lesing var nok i seg selv må tro om igjen. Du husker bedre dersom du faktisk innstiller deg på å forstå det du prøver å huske.

Riktig innstilling

Dersom hjernen din er innstilt på å ta imot informasjon, vil du lettere kunne hente opp minner om hendelsen etterpå.

Forskerne har skannet hjerneaktivitet og mener de kan se hvordan hjernen er klar til å lagre minner i de tilfellene hvor forsøkspersoner husker.

Faktisk mener de at de er i stand til å forutsi hvorvidt en person kommer til å huske en hendelse bare ved å se på hjerneaktiviteten i forkant av hendelsen.

Ord og symboler

I forsøkene ble personene bedt om å konsentrere seg om en serie enkeltord som dukket opp på en dataskjerm.

Før hvert ord ble det vist et symbol. Symbolet fortalte enten om ordet beskrev et levende eller ikke-levende objekt, eller om de første og siste bokstavene i ordet var i alfabetisk rekkefølge.

Uventede minnetester etterpå viste at deltagerne lettere husket ordene hvor symbolet indikerte levende eller ikke-levende objekter, heller enn alfabetisk rekkefølge.

Fokus på mening hjelper

Dette viser at det å tenke på ordets mening gir hjernen en bedre innstilling for å huske, enn bare å tenke på bokstavene.

Denne klargjøringen til å lagre minnet var synlig i hjernens fremre region hvor vi gjør de fleste av våre bevisste tanker. Mer aktivitet her hang sammen med mer presist minne.

Resultatene bekrefter gode gamle råd til studenter. Å fokusere på det du leser er bedre enn å pugge, fordi det å konsentrere seg om mening er en mye bedre måte å huske på.

Forskerne er imidlertid ikke helt sikre på hva mer vi kan gjøre for å forberede hjernen på å lagre kunnskap. Konsentrer deg heller enn å la tankene vandre er rådet de gir, men det visste vi vel egentlig også fra før?

Referanse:

Leun J Otten, Angela H Quayle, Sarah Akram, Thomas A Ditewig & Michael D Rugg; Brain activity before an event predicts later recollection Nature Neuroscience; 26 February 2006; doi:10.1038/nn1663.

Lenke:

Nature: Memory aided by meaning

Powered by Labrador CMS