Kjenner jeg deg?

Ny forskning tyder på at så mye som to prosent av befolkningen har seriøse problemer med å identifisere ansiktene til folk de kjenner. Dermed ser det ut til at ansiktsblindhet er mye vanligere enn noen hadde trodd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har vel alle opplevd det. Å stå der med dårlig skjult forfjamselse, mens hjernen jobber og jobber for å finne ut hvem personen foran oss kan være. Vedkommende har tydeligvis dradd kjensel på oss, og nå bør vi levere en lur melding i løpet av fire sekunder.

Men hvem er mennesket? Noen vi klina med i russetida? En venn av en venn? Eller rett og slett en av de uhyre viktige folka på det der jobbintervjuet i forrige uke?

Vi har alle opplevd å ikke huske et fjes, men likevel er slike dagligdagse pinligheter bare blåbær i forhold til problemene til mennesker med ansiktsblindhet. De klarer i mange tilfeller ikke engang å kjenne igjen sine egne venner og familiemedlemmer.

Helt til nå har forskerne trodd at tilstanden var temmelig sjelden, og det har til og med vært diskusjoner om hvorvidt ansiktsblindhet faktisk eksisterer.

Men en ny undersøkelse av rundt 1600 mennesker peker i retning av at så mange som én av 50 mennesker er rammet.

Måtte kjenne igjen fjes

Det er forskere fra University College London (UCL) og Harvard University som har gjort undersøkelsen, melder Science.

Studien gikk ut på at 1600 mennesker gikk igjennom internettbaserte tester, hvor de først fikk se et tre-sekunders glimt av et ansikt på skjermen.

Så fikk deltagerne se bilder av tre ansikter, hvor det ene var fjeset de hadde sett glimt av. Oppgaven gikk ut på å kjenne igjen det riktige fotoet.

Senere måtte deltagerne igjennom vanskeligere tester. Her var flere ansikter med, og bildene kunne vise personene fra forskjellige vinkler eller i ulikt lys.

Da viste det seg altså at hele to prosent av prøveklutene hadde så store problemer med gjenkjenninga at det antageligvis har innvirkning på dagliglivet deres, skriver Science.

Det er ikke så uforståelig når man tenker på hva som kan skje når alle ansikter ser ut som fremmede.

Når helten skifter frisyre

Ansiktsblinde mennesker har mer eller mindre seriøse problemer med å kjenne igjen folk de har møtt mange ganger. De som er hardest rammet klarer ikke engang å dra kjensel på åsynet til ektefeller, barn og bestevenner.

Dermed må andre kjennetegn gjøre nytten. Ansiktsblinde bruker ofte frisyrer, klær, ganglag og stemme for å skille kjente fra fremmede. Men disse metodene er ofte mindre effektive enn å se etter ansiktstrekk. Ikke er de like stabile heller.

Et av de vanligste problemene til de ansiktsblinde er faktisk å følge handlinga i TV-serier og filmer, skriver Prosopagnosia Research Centers ved UCL.

Når helten skifter dress eller erkeskurken løsner på hårbåndet, blir det plutselig vrient å holde styr på hvem som er hvem.

Nå tenker nok mange at det er underlig at en så irriterende tilstand ikke har vært kartlagt bedre før, men forklaringen kan nok ligge i at ansiktsblindheten kommer i to utgaver.

Vet ikke om noe annet

De fleste mennesker som hittil har endt opp med diagnosen ansiktsblindhet, har fått problemet etter en hodeskade. De vil naturlig nok straks skjønne at sakene ikke er som de skal, skriver Prosopagnosia Research Centers.

Men det finnes også mennesker som har manglet evnen til å kjenne igjen ansikter siden de var små. Når man ikke vet hvordan systemet egentlig skal virke, er det heller ikke så lett å vite at noe er galt.

Det er ikke umulig at de fleste som har ansiktsblindhet faktisk hører til i den siste gruppa, spekulerer Prosopagnosia Research Centers.

Lenker:

Science: Have We Met?
Prosopagnosia Research Centers: Om ansiktsblindhet

Powered by Labrador CMS