Annonse

Personligheten påvirker demensrisiko

Folk som rolige til sinns ser ut til å være mindre utsatt for å utvikle demens.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det viser en ny studie publisert i tidsskriftet Neurology. I alt deltok 506 frivillige i dettte forskningsarbeidet fra svenske Karolinska Institutet.

Demens er en fellesbetegnelse på flere typer hjernesykdom.

I Norge lever rundt 70 000 med en demenslidelse. Den fryktede Alzheimers sykdom rammer over halvparten, og det antas at demens vil ramme dobbelt så mange i 2050.

Fram til 2050 er det også estimert at antall personer med Alzheimers vil øke fra dagens 26,6 millioner til 106,2 millioner på verdensbasis.

Rolige fikk risiko halvert

Resultater fra den nye studien viser at demensrisikoen gikk betydelig ned (50 prosent) hos dem som både var avslappet/selvtilfredse og utadvendte – sammenlignet med engstelige personer plaget av uro og nervøsitet.

Men; det ser ut til å være viktigere med et rolig sinn, enn en diger omgangskrets, for å unngå at hjerrnen støver ned.

De som rapporterte at de ikke var sosialt aktive, men utstrålte avslappethet og ro, hadde nemlig også 50 prosent lavere risiko for å utvikle demens, enn de som følte seg både isolerte og urolige.

Det går fram av et presseskriv fra American Academy of Neurology.

Kronisk stress og demens

Forskerne peker videre på andre forskningsresultater som har antydet at eldre med tydelige nevrotiske trekk og kognitive svekkelser (som redusert tenkeevne) , kan doble risikoen for Alzheimers sykdom.

- Tidligere studier har vist at kronisk stress kan påvirke deler av hjernen, som hippopcampus, noe som muligens kan lede til demens, sier Hui-Xin Wang, en av forfatterne på den svenske studien.

Men forskeren tror også at sosial omgang med andre mennesker spiller en rolle.

Å være utadvendt og rolig til sinns kan redusere faren for å utvikle demens, ifølge ny studie. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

- Våre funn antyder at hvis du er rolig og omgjengelig som person, kombinert med en sosialt aktiv livsstil, så kan dette minke demensrisikoen enda mer, legger Wang til.

Faktorer som kan endres

- De gode nyhetene er at livsstilsfaktorer kan endres på, i motsetning til de genetiske som ikke kan kontrolleres på samme måte.

- Samtidig er det ennå begrenset med resultater på dette området, så det er ikke avklart ennå eksakt hvordan vår mentale tilstand påvirker demensrisiko, sier Wang.

Gjennomsnittsalderen på deltakerne i studien var 83 år. Ingen av dem hadde demens da de ble undersøkt ved studiens start.

Deltakerne ble fulgt opp over en seksårsperiode, og mens studien pågikk utviklet 144 personer demens. Deltakerne svarte på spørreskjemaer om personlighetstrekk og livsstil.

Spørsmålene om livsstil handlet for eksempel om hvor ofte hver enkelt deltok i private eller organiserte fritidsaktiviteter, samt hvor omfangsrikt det sosiale nettverket deres var.

Referanse:

Hui-Xin Wang, et al. Personality and lifestyle in relation to dementia incidence. Neurology, side 253-259, 20. januar 2008.

Se også:

BBC News: Staying calm ‘prevents dementia’

Powered by Labrador CMS