Mennesket utfordrer maskinene i sjakkduell

For to år siden tapte verdensmesteren i sjakk mot datamaskinen Deep Blue. Nå har regjerende verdensmester Vladimir Kramnik utfordret den nye, avanserte Deep Fritz til en åtteomgangs duell.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tvekampen varer helt fram til 21. oktober, og utspiller seg i Bahrain. Landets hersker, King Shaikh Hamad bin Isa al-Khalifa, har utlovet en belønning på en million dollar til Kramnik, hvis han kan slå datahjernen, men det skal også være andre ting som driver den menneskelige sjakkmesteren.

- Jeg vil bevise at menneskehjernen er verdt noe, sier den 27 år gamle russeren, og så langt ser det i hvert fall ut til at hans hjerne er verdt litt. Stillingen etter tre spill er nemlig 2,5 - 0,5 i menneskenes favør.

Livet leder

Både Kramnik og maskinen hadde vunnet turneringer blant sine egne, før de fikk konkurrere mot hverandre. Deep Fritz begynte med hvite brikker i første spill, og gjorde dermed duellens aller første trekk.

- Jeg hadde ingen sjanse til å vinne, forteller Kramnik, men i stedet for tap, endte første omgang i uavgjort.

De to neste spillene vant russeren, og dermed kan det se det litt stygt
ut for Fritz. Fortsetter det på den måten kan menneskeheten få en etterlengtet revansje etter det forsmedelige tapet mot maskinene i 2000.

Rettferdige regler

Den gangen spilte Gary Kasparov mot Fritz’ forgjenger Deep Blue, men mange mener duellen ikke var særlig rettferdig. Kasparov fikk ingen mulighet til å studere maskinens spillestil på forhånd, slik sjakkspillere alltid gjør foran konkurranser. Tvert imot ble Deep Blue omprogrammert mellom hver omgang. Nå er reglene forandret.

Unge Kramnik fikk utdelt det nye sjakkprogrammet på forhånd, så han kunne studere maskinens tenkemåte. Dessuten hadde den menneskelige duellanten lov til å avslutte dagens dyst etter seks timers spill.

Kjapt program

Programvaren i Deep Fritz er kjappere og mer sofistikert enn IBMs Deep Blue. Den har temmelig avanserte søkealgoritmer, og kan gå igjennom over tre millioner trekk i sekundet.

Programmet er laget av nederlenderen Franz Morsch og tyskeren Mathias Feist, og de to programmererne er nok ikke helt fornøyde for øyeblikket. Men mye kan skje. Det endelige svaret på om maskinene er smartere enn oss, får vi altså ikke før den 21. oktober.

Følg med duellen på Brains in Bahrains nettsted

Powered by Labrador CMS