Annonse
Søvn er viktig for blant annet læring. (Bilde: Leszek Glasner / Shutterstock / NTB scanpix)

Kan vi lære mens vi sover?

Science fiction-drømmen kan bli virkelighet, men det er et godt stykke igjen.

Publisert

Selv om vi ikke er ved vår normale bevissthet når vi sover, er hjernene våre ekstremt aktive. Det er mye ved søvn som forskerne enda ikke forstår, men innkoding av minner og følelsesregulering er bare noen av de mange funksjonene som kan være helt avhengig av søvn.

En britisk-amerikansk forskergruppe har nå undersøkt et litt merkelig fenomen i en ny studie, publisert i tidsskriftet Current Biology.

Fenomenet  kalles targeted memory reactivation (TMR), som er basert på ideen om å koble noen minner med for eksempel en lyd, som så spilles av for en som sover. Teorien er at dette kan få minnet til å sitte bedre. TMR har blitt undersøkt i flere andre studier, blant annet denne, som er publisert i tidsskriftet Sleep Medicine Reviews.

Forskerne har nå brukt TMR-teknikken for å undersøke hjerneaktiviteten i forsøkspersoner mens dette pågår.

Assosiasjoner

68 forsøkspersoner var med på den nye studien. De ble lært opp til å koble tilfeldige adjektiver med tilfeldige objekter eller landskap. For eksempel ble ordet livlig koblet sammen med bildet av et eple. Adjektivet ble også sagt høyt.

Forsøkspersonene ble delt inn i to grupper. Den ene gruppa fikk ta en 30-minutters lur, og de andre måtte holde seg våkne.

De som sov ble utsatt for TMR-effekten. Forskerne spilte av noen av adjektivene, så de hørte ordene mens de sov. Effekten er bare tenkt å fungere under såkalt non-REM-søvn, så forskerne spilte bare av ordene mens forsøkspersonene var i denne søvnfasen. Hvilken søvnfase du er i kan forskerne se på hjerneaktiviteten.

Vil du vite mer om ulike søvnfaser og hva drømmene våre egentlig betyr, kan du høre denne episoden av vår Spør en forsker-podcast:

Med en Android-telefon kan du søke etter «Spør en forsker» i den podcast-appen du liker best.

Bruker du en iPhone, kan du abonnere i Apple Podcasts ved å trykke på denne lenken.

Non-REM-søvn er en ganske drømmeløs søvnfase, sammenlignet med REM-søvn.

Men hvem var best til å huske koblingene mellom adjektiv og gjenstand? De som sov, eller de som holdt seg våkne?

Flere tester

Etter sove-pausen ble forsøkspersonene testet. Det var tydelig at de som hadde fått sove var bedre til å huske ord- og bilde-parene enn de som var våkne, men TMR-treningen hadde ikke gitt noen effekt. De var ikke noe bedre eller dårligere til huske adjektivene de hadde hørt i søvne.

Men forsøkspersonene tok en test til. Etter å ha sovet en natt tok de enda en test, og da skilte TMR-ordene seg ut. Forsøkspersonene var betydelig bedre til å huske ordene de hadde hørt i søvne dagen før, sammenlignet med de som ikke hadde hørt ordene.

Hjerneaktivitet

Eksperimentet hadde et annet aspekt. Forskerne så også på hjerneaktiviteten til de som lå og sov og hørte på ord.

Når et adjektiv de hadde hørt i våken tilstand ble spilt av i søvne, hadde forsøkspersonene flere, korte tilfeller av økt hjerneaktivitet. Dette kaller forskerne for sleep spindle, og kjennetegnes av en kraftig økning i aktivitet i et halvt sekund.

Dette skjer mange ganger i løpet av natten, men forskerne mener de så en økning da forsøkspersonene hørte ordene. Ingen vet helt hva de korte aktivitetsutbruddene er for noe, men flere antar at det henger sammen med minnelagring i søvne.

Forskerne bak den nye studien mener at deres eksperiment viser at disse aktivitetsutbruddene spiller en rolle i hvordan vi lager minner i søvne.

Referanser:

Cairney mfl: Memory Consolidation Is Linked to Spindle-Mediated Information Processing during Sleep. Current Biology, 2018. DOI: 10.1016/j.cub.2018.01.087. Sammendrag

Powered by Labrador CMS