Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Svette håndflater, skjelvende knær, dundrende hjerte og forventningen brennende i halsgropa. Vi har alle vært der. Nå har forskerne undersøkt hva som steller i stand all oppstandelsen, melder BBC.
Ansvaret ligger visst i de delene av hjernen som styrer med energi og motivasjon. Jo mer forelska du er, jo større er utslagene oppe i skolten, og den endelige reaksjonen er avhengig av om du er dame eller mann.
Hjernebilder
For å komme til bunns i forelskelsesmysteriet, rullet forskerne fra Rutgers University på New Jersey 17 nyforelskede menn og kvinner inn i en “function magnetic resonance imaging-maskin”.
Den registrerte hva som foregikk oppe i hodet mens forsøkspersonene vekselsvis fikk se bilder av elsklingen og av andre kjente. Innimellom måtte de forelskede løse små oppgaver som distraherte dem fra reaksjonen på forrige bilde.
Oppspilte
Hver gang bildene av elsklingen dukket opp, ble det fort oppstandelse i områdene høyre caudate nucleus og høyre ventral tegmental. Det er deler av hjernen som har en diger finger med i spillet når kroppen skiller ut dopamin.
Dopamin gjør oss generelt glade og fornøyde, og høye nivåer av stoffet gir oss masse energi, stor lyst til å vinne forskjellige premier (les: en kjæreste) og en opprømt følelse på innsida. Men opprømtheten satt visst på litt forskjellige steder hos jenter og gutter.
Forskjell på kjønnene
Flesteparten av damehjernene sparket i gang systemer som har med følelser, oppmerksomhet og belønning å gjøre. Gutta reagerte med de visuelle sentrene i hjernen, blant annet ett som er assosiert med seksuell opphisselse.
Men uansett hva slags kjønn det var snakk om ser det ut til at hjernen reagerte sterkere og sterkere jo mer hodestups forelsket man er. Alle testpersonene hadde fylt ut skjemaer på forhånd, og de som scoret høyest på forelskelsesskalaen hadde også størst reaksjoner i hjernene.
Dyrisk?
- Vi tror forelskelse kan stamme fra tre ulike hjernenettverk som har utviklet seg for å gjøre pattedyrenes reproduksjon lettere, sier Dr. Helen Fisher som ledet studiet ved Rutgers University.
- Sexlyst motiverer skapningene til å ha sex, og attraksjon gjør at man konsentrerer seg om passende partnere. Hjernekretsen som styrer båndene mellom hunner og hanner sørger for at paret holder sammen lenge nok til å ta seg av ungene.
Leve romantikken.
Det kan forresten nevnes at de forelskede hjernene også fyrte opp en del mindre områder da de fikk øye på sine utkårede. Ett av dem er den samme delen som reagerer når man spiser sjokolade. Det kan vel oppklare enkelte saker og ting, tenker jeg.