Annonse
Blinde bruker ofte hørselen mer enn seende. Ballspillere hører hvor lagkameratene befinner seg, her på trening i sporten goalball i Massachusetts, USA. (Foto: Brian Snyder/Reuters) (Foto: Brian Snyder/Reuters)

Blinde hører det andre ser

Når blinde oppfatter bilder ved hjelp av lyd, bruker de samme del av hjernen som seende.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Folk som ikke kan se bruker en del av hjernen som er knyttet til visuell informasjon, og blinde klarer ved hjelp av lyd å oppfatte hva som er på bilder. Det oppsummerer en amerikansk forsker i tidsskriftet Nature, der hun kommenterer en ny studie.

Studien fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem i Israel har funnet ut at denne delen av hjernen aktiveres når de blinde har lært seg å oppfatte bilder ved hjelp av lydlandskaper.

Hjernen kompenserer for manglende syn, viser forskningen som er publisert i tidsskriftet Current Biology.

«Ser» lydbilder

Det er ingen hemmelighet at blinde ofte utvikler bedre hørsel og følesans enn seende.

Andre sanser har overtatt for synet.

De israelske forskerne ville måle hjerneaktiviteten når de synshemmede oppfatter former uten å ta og kjenne på dem.

Forskerne lot en algoritme automatisk gjøre om bilder til lydlandskaper.

For eksempel ble lysstyrke representert ved lydstyrke, visuell høyde ble tonehøyde, og bredde ble illustrert ved hjelp av tiden det tok fra man klikket på bildet.

Mest respons på menneskekropp

Sju blinde forsøkspersoner fikk rundt 70 timers trening i bruk av teknologien som gjør visuell informasjon om til lyd.

Deretter fikk de bilder av mennesker, gjenstander og mønstre avlest som lyd.

Da de blinde skjønte hva som var på bildet, viste det seg at de fikk aktivitet i samme område av hjernen, kalt EBA (extrastriate body area), som de seende i studien.

Hjernene til både blinde og seende ga mer respons på kroppsfasonger enn objekter og abstrakte figurer.

Flere andre studier har tidligere utforsket hvordan hjernene til blinde og seende reagerer på inntrykk.

Også en kanadisk undersøkelse fra 2011 fant at de delene av hjernen som behandler visuelle inntrykk blir aktivert hos blinde når de skal avkode lyder. «Amerikansk forskning gir tilsvarende resultater – man kan nesten si at blinde kan se med ørene», skriver bladet Illustrert Vitenskap.

Ikke spesifikke sansesentre

Noen studier hevder å ha motbevist teorier om at hjernen er delt opp i områder som spesialiserer seg på bestemte sanser. Hjerne-aktiviteten er for eksempel den samme enten man leser med øynene eller fingrene.

Også den nye studien fra Israel antyder at oppgaveløsingen i hjernen er uavhengig av hvilke sanser som brukes.

Det betyr likevel ikke at bildet av en kropp prosesseres identisk hos blinde og seende, påpeker forskerne. Andre deler av hjernen oppfører seg ulikt når de blinde hører bilder.

Dessuten har nesten ingen utforsket muligheten for at blinde har spesialiserte funksjoner i hjernen som oppfatter verden på en helt annen måte enn seende, kommenterer den amerikanske forskeren Iona Fine i Nature.

Referanse:

Striem-Amit, E. & Amedi, A.: Visual Cortex Extrastriate Body-Selective Area Activation in Congenitally Blind People “Seeing” by Using Sounds. Current Biology 24, 2014.

Powered by Labrador CMS