Kunstverk med sneglehjerne

Britiske nevrologer og en norsk bildekunstner har slått seg sammen for å gi publikum nye hjerneimpulser. Med installasjonen "Mindscape" blir hjerneceller til kunstverk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Som forskere vet vi hvordan hjernen fungerer i form av prosesser på mikronivå. Men vi vet ikke hvordan dette henger sammen med hva hjernen er i stand til å utføre, sier nevrolog Michael O’Shea ved University of Sussex.

Forskere vet med andre ord hva som skjer inne i hjernen, men atskillig mindre om tankene og ideene som kommer ut av den. Til det trenger man kunstnere.

Hjernelandskap

"Sol Sneltvedt."

Sol Sneltvedt er en norsk kunstner som arbeider med installasjoner og elektroniske medier. Gjennom støtte fra Kulturrådet og samarbeid med University of Sussex bruker hun hjerneforskning i et kunstverk om hjerneaktivitet - installasjonen “Mindscape”.

I prosjektet samarbeider hun med to hjerneforskere, tre teknologer og en britisk kunstner.

- Jeg håper å kunne vise noe av dynamikken, kompleksiteten og mangfoldet av aktiviteten inne i hodene våre, sier Sneltvedt.

Musehjerner og sneglehjerner

Kunstverket skal bruke mikroskopbilder av musehjerneceller, der ulike klynger av hjerneceller lyser opp for å vise de elektriske utladningene i nevronene. Den simulerte hjerneaktiviteten bygger på ekte vare - arkivopptak fra forskning på sneglehjerner.

- Sol vil bruke våre vitenskapelige fremstillinger til å utforske forbindelsen mellom hjernen som en maskin og tankens grenseløshet, sier professor Michael O’Shea.

- Gå inn i en hjerne

Når verket står ferdig på nyåret, vil det bestå av et rom med to eller flere store videoskjermer og surroundlyd.

- Ideen er at tilskueren vil få en fysisk opplevelse, nærmest som å gå inn i en hjerne hvor disse mikroskopiske elementene er ekstremt forstørret, forklarer Sol Sneltvedt.

Den forstørrede hjerneaktiviteten skal illustrere hvor viktig hjerneimpulsene er for våre inntrykk av verden og oss selv.

Snørrmaskin

- Det er spennede hvordan hjerneforskningen er utviklet, fra de tidligere mer statiske modellene til dette fantastiske organet vi begynner å forstå nå, sier kunstneren.

- Da Vinci lagde jo en tegning med tre linjer og resten tomt, mens Aristoteles tenkte på den halvannen kilos massen som en snørrmaskin.

Kunstnere stiller spørsmål

“Mindscape” er ikke det eneste samarbeidsprosjektet mellom forskere og kunstnere for tiden.

- Interessen for forskning er veldig sterk i alle lag av samfunnet nå samtidig som interessen for kunst stadig øker, og det gir et godt utgangspunkt og en vilje til å bevilge penger til samarbeidsprosjekter, mener Sol Sneltvedt.

- Kunstnere kan være gode til å stille spørsmål og ha en særlig velutviklet sans for metaforer og sammenligninger på tvers av fagdisipliner. Dette kan være interessant for forskere som tradisjonelt sett har vært mer bundet opp i bevisføring og ideen om det objektive - spesielt nå som forskningen er kommet så langt at den kan sette spørsmål ved tidligere vedtatte sannheter.

Powered by Labrador CMS