Annonse
Støtet fra strømpistolen varer i noen sekunder, og da mister du evnen til å bevege deg.

Er det farlig å bli truffet av en strømpistol?

Støtet fra en strømpistol kan i sjeldne tilfeller få alvorlige konsekvenser, men risikoen er svært lav, understreker forskerne.

Publisert

Politiet kan bruke strømpistol, eller elektrosjokkvåpen, hvis de mener at det kan oppstå alvorlig skade om våpenet ikke blir brukt.

Elektrosjokkvåpen i Norge

I år, 2024, er det første året alle politidistriktene i Norge har tatt i bruk elektrosjokkvåpen. Dette er et prøveprosjekt som skal evalueres i 2026.

Så langt i år har politiet truet med å bruke elektrosjokkvåpen 266 ganger og faktisk brukt det 163 ganger, skrev NRK 17. desember.

Politiet mener at elektrosjokkvåpen har bidratt til å unngå bruk av skytevåpen i flere situasjoner og reddet liv.

(Kilde: NRK)

Men hvordan påvirker et slikt støt kroppen, og kan det være farlig å bli truffet?

Strømpistoler påvirker musklene og nervesystemet mellom de to elektrodene. Det forårsaker smerte og ufrivillige sammentrekninger i musklene og fører til at du mister evnen til å bevege deg i noen sekunder. Det forklarer Jakob Hartvig Thomsen, dansk spesialist i kardiologi.

I tillegg kan slaget forårsake overfladiske hudskader, punkterte lunger og sekundære skader som hodeskader på grunn av fall. En studie fra 2016 fant for eksempel en liten, men reell risiko for å dø av hjerneskade i forbindelse med fall etter slag. Risikoen øker med alderen.

– Generelt er risikoen lav, og mye lavere enn ved bruk av konvensjonelle skytevåpen. Men ja, det kan være farlig å bli skutt med en strømpistol, sier Thomsen.

Kan påvirke hjertet, men risikoen er svært liten

Selv om strømpistoler er laget for å ha lav risiko for varige skader, finnes det dokumenterte tilfeller av alvorlige komplikasjoner som hode- eller muskelskader, forklarer Thomsen.

Varigheten av sjokket avhenger av hvor lenge du trykker på avtrekkeren. Gjennomsnittsstrømmen er lav, men siden det er vekselstrøm, kan den høyeste strømmen teoretisk sett påvirke hjertets elektriske system, forklarer han.

– Brystområdet er spesielt sårbart for støt, ettersom elektriske impulser kan påvirke hjertets elektriske aktivitet og i verste fall føre til farlige hjerterytmeforstyrrelser og død, sier Thomsen.

– Det er sannsynlig at støt fra strømpistoler i sjeldne tilfeller kan føre til dødelige hjerterytmeforstyrrelser som ventrikkelflimmer, spesielt hvis elektrodene treffer brystområdet der strømmen ledes gjennom hjertet.

Thomsen understreker at det bare er i sjeldne tilfeller at det går så galt.

Alvorlige, livstruende skader, som hodeskader som følge av fall eller hjerterytmeforstyrrelser, forekommer i henholdsvis 0,2 og 0,1 prosent av tilfellene, ifølge en studie fra 2009.

Sagt på en annen måte: 99,75 prosent av tilfellene i studien hadde ingen eller milde skader.

Forsker ville valgt strømpistol fremfor pepperspray

William Bozeman er professor i akuttmedisin ved Wake Forest University School of Medicine i North Carolina i USA og er forfatter av studien om mulige fysiske komplikasjoner hos personer som har fått støt fra strømpistoler.

Som en del av forskningen har William Bozeman selv blitt utsatt for strømpistol flere ganger:

– Hvis jeg hadde valget mellom en strømpistol, pepperspray eller å havne i slåsskamp med en politimann, ville jeg definitivt valgt det fem sekunder lange støtet.

– Strømpistolen er et mye tryggere enn nesten alt annet politiet kan bruke, inkludert fysisk makt, sier han, men påpeker samtidig at risikoen er reell, selv om den er lav.

– Så lenge det er en risiko for at noe alvorlig kan skje, kan man ikke si at våpenet er trygt, sier han.

Ikke funnet sikkert tilfelle av hjertestans

Han nevner fall som den vanligste risikoen ved støt, fordi musklene låser seg – noe som betyr at du ikke kan ta deg for og beskytte hodet når du faller.

I tillegg kan slaget i sjeldne tilfeller utløse en gnist – og hvis du er dekket av bensin, alkohol eller annen brennbar væske, kan gnisten antenne væsken og forårsake alvorlige skader, forklarer han.

– Noen er bekymret for at støtet kan føre til hjertestans, men vi har ennå ikke funnet et tilfelle der vi med sikkerhet kan si at det strømpistolen som førte til hjertestans, sier Bozeman.

– Sannsynligheten for at dette skal skje, er anslått til å være mellom 1 av 2 millioner og 1 av 2,5 millioner, legger han til.

– Det er sant det Bozeman sier, at det ikke er sikkert at hjertestans har blitt utløst. For å vise dette, trengs det studier på mennesker, noe som er etisk vanskelig å gjennomføre, legger Jakob Hartvig Thomsen til.

– Men det finnes en studie fra 2012 som sannsynliggjør at det kan skje, ettersom det er påvist alvorlige hjerterytmeforstyrrelser kort tid etter bruk av strømpistoler.

Noen er mer utsatt enn andre

Effekten av støtet varer så lenge sjokket gis – vanligvis i noen sekunder. Man antar at risikoen for komplikasjoner øker med varigheten av sjokket, forklarer Jakob Hartvig Thomsen.

Det er viktig at brukerne, i dette tilfellet politiet, er klar over de sjeldne alvorlige komplikasjonene ved bruk av strømpistol og hvilke personer som er særlig utsatt, slik at førstehjelp ikke forsinkes, forklarer han.

De som er spesielt utsatt, er

  • Personer med hjertesykdommer, for eksempel hvis du har en pacemaker eller en implanterbar defibrillator (ICD), fordi de kan påvirkes av de elektriske impulsene og i verste fall føre til farlige hjerterytmeforstyrrelser.
  •  Personer med lav kroppsvekt, fordi avstanden mellom elektrodene og hjertet kan være kortere.
  •  Personer som er påvirket av alkohol eller narkotika, fordi kroppen deres ofte allerede er under belastning.
  • Psykisk urolige personer: en tilstand som viser seg som kort lunte, plutselige sinneutbrudd og mangel på følelsesmessig kontroll. De lider ofte av en lidelse som kalles «excited delirium», som inkluderer vrangforestillinger. Tilstanden kan føre til overreaksjon på sjokket.
  • Personer som tar visse medisiner som forlenger hjertets QT-intervall (hjertets oppladningsfase). For dem kan sjokket øke risikoen for hjerterytmeforstyrrelser.
  • Personer over 40 år er mer utsatt for fall.

Det er altså noen grupper som har en særlig risiko for å bli «rammet» hardere av sjokket fra en strømpistol. De aller fleste vil imidlertid ikke få negative og varige fysiske konsekvenser av det.

 Referanse:

William P Bozeman mfl.: Safety and injury profile of conducted electrical weapons used by law enforcement officers against criminal suspects. Annals of Emergency Medicine, 2009. DOI: 10.1016/j.annemergmed.2008.11.021

Mark W Kroll mfl.: Fatal traumatic brain injury with electrical weapon falls. Journal of Forensic and Legal Medicine, 2016. (Sammendrag) DOI: 10.1016/j.jflm.2016.07.001

Douglas P. Zipes: Sudden cardiac arrest and death following application of shocks from a TASER electronic control device. Circulation, 2012. DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.112.097584

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

 

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS