Kan maskinene ta over?

Du har sett det på film: Maskinene tar over vår jobb som kronen på skaperverket. Deretter bestemmer de seg kanskje for at de ikke har så mye bruk for oss hårløse aper. Matematikeren Vernor Vinge mener dette vil kunne skje innen 2030.
7.7 2003 07:00

“Innen tredve år”, skrev Vernor Vinge i 1993, “vil vi ha den teknologien vi trenger for å skape overmenneskelig intelligens. Kort etter slutter menneskets æra”.

Den amerikanske matematikeren og science fiction-forfatteren Vernor Vinge mener denne overmenneskelige intelligensen vil komme fra superintelligente datamaskiner.

Den dagen disse maskinene eventuelt lages, blir spillereglene på jorda helt annerledes. Vernor Vinge kaller dette for “the Singularity”, et ord som beskriver det punktet i vår fremtid der utviklingen akselererer så enormt at det er umulig å forutse hva som vil skje etterpå.

Mulige fremtider

Det er flere måter “the Singularity” kan utløses på.

En mulighet er at det vil bygges superintelligente datamaskiner som er “våkne” - de kan tenke og programmere seg selv. Det har vært diskutert hvorvidt slike datamaskiner i det hele tatt kan bygges. Men kan de bygges, kan du banne på at de kommer til å bli satt sammen ved første mulighet.

En annen mulighet er at store datanettverk kan smelte sammen til en slags superintelligent enhet som våkner. Dette scenarioet er kjent fra Terminator-filmene, der Forsvarets datanett Skynet plutselig våkner opp.


 

Vernor Vinge ser også for seg at intelligens som er større enn oss primater kan oppnås ved at mennesker og maskiner opererer så tett sammen at en større intelligens enn mennesket er i stand til på egen hånd, skal oppstå.

Vinge sier han blir forbauset hvis dette skjer før 2005, men at han blir like forbauset hvis vi lager selvbevisste datamaskiner senere enn år 2030.

Kvantesprang

The Singularity blir et kvantesprang like stort som da mennesket oppsto. Og det kommer til å forandre alt. Ting vi så for oss at ville ta millioner av år kan ordnes på et århundre. Eller på noen timer. Som I. J. Good skrev på sekstitallet: Den superintelligente maskinen er den siste oppfinnelsen mennesket trenger å gjøre.


 

For om du synes maskinene har stor makt nå, fordi mobilnettet er nede eller Windows krasjer igjen, kommer en fremtid med maskiner som vet at de er overlegne oss, og det er en helt annen sak.

For etter at the Singularity har inntruffet, er ikke vi mennesker de eneste intelligente på jorda lenger. Ikke bare det, vi deler kloden med en intelligens som er overlegen vår egen. Og vi kommer til å ha like stor kontroll over disse maskinene som sjimpansene har over oss. Vi kan med andre ord bare gjøre som sjimpansene: Håpe at noen synes vi er søte nok til å ikke utrydde oss. Vi har, kort og godt, bygget gud med våre egne hender, og kan bare håpe på at gud er så snill som vi lærte på søndagsskolen.

Det store spørsmålet ved Vinges teori er hvorvidt det går an å lage datamaskiner som er så intelligente at de kan “våkne”. Det er det ikke alle som er overbeviste om.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse