Annonse

Kompleks kyllinghjerne

Det er ikke så stor forskjell på fugle- og pattedyrhjernen som man har trodd, ifølge ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forskere har funnet ut at både kylling- og menneskehjernen sannsynligvis stammer fra en felles forfar som levde for minst 300 millioner år siden. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto("

Forskere ved University of California, San Diego School of Medicine, har funnet ut at den delen av kyllinghjernen som analyserer lydinntrykk er konstruert på samme vis som komplekse deler av pattedyrhjernen.

Studien er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kompleks hjernebark

Ifølge forskerne har det vært en utbredd oppfatning blant vitenskapsfolk at pattedyr er mer utviklet og at hjernene deres er mer kompleks enn de er hos andre dyr, som fugl og fisk.

Dette gjelder særlig pannelappen og pattedyrhjernens hjernebark, som blant annet styrer komplekse funksjoner som sanseinntrykk og språk.

Hjernebarken hos pattedyr består nemlig av flere lag med celler som er koblet sammen med søyler av andre celler, og sammen utgjør de ulike moduler som karakteriseres ved forskjellige typer nervevev og koblinger.

- Problematisk syn

For første gang har forskere nå sett denne type hjernekonstruksjon også hos kylling.

- Og dermed ender, muligens, påstandene om pattedyrenes særstilling, sier Harvey J. Karten, studiens hovedforfatter, i en pressemelding.

Han forteller videre at forskeres syn på fuglehjernen som mindre kompleks lenge har vært problematisk for biologer som har prøvd å finne opphavet til hjernebarken hos pattedyr.

Karten skriver i studien at det avanserte hjernebarkdesignet sannsynligvis stammer fra en forfar som var felles for både fugl og pattedyr, og som levde for minst 300 millioner år siden.

Referanse: 

Yuan Wang, Agnieszka Brzozowska-Prechtl og Harvey J. Karten, Laminar and columnar auditory cortex in avian brain, PNAS Early edition, juli 2010

Powered by Labrador CMS