Annonse

Forskere tror australiere oppdaget Amerika

Urbefolkningen har lenge ledd av påstandene om at Amerika ble «oppdaget» av Leiv Eriksson eller Christofer Columbus. Men indianerne var heller ikke kontinentets første mennesker, hevder forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De første amerikanere var øyloffere som kom den lange veien fra Australia, sier Silvia Gonzalez ved John Moores-universitetet i nordengelske Liverpool. Hun tror de såkalte perikuene slo seg ned på vestkysten av Mexico for 20 000 til 30 000 år siden.

Denne teorien bygger på studier av hodeskaller fra skjeletter funnet i Bahia California-området vest i Mexico. Skallene er lange og smale, mens indianerne helst har brede, runde hodeskaller lik dem man finner i Sibir.

Sibir?

Vitenskapsfolk har lenge trodd at de første amerikanere kom fra Sibir, og tok seg over Beringstredet til Alaska ved slutten av siste istid, for rundt 15 000 år siden. Dette var de amerikanske indianernes formødre og forfedre.

"Stadig færre som mener at Columbus oppdaget noe nytt..."

Silvia Gonzalez er klar over at hennes teori kan komme til å støte mange av dagens indianere.

- Dette er veldig kontroversielt, men indianerne kan ikke påstå at de var først, sa hun på den britiske forskningsfestivalen i Exeter i Vest-England denne uken.

- Vi tror det kom flere innvandringsbølger til Amerika, de kom til ulike tider og besto av folk fra ulike områder, tilføyde Gonzalez. Hun medgir at spørsmålet om hvem som kom først fortsatt er ett av de mest omstridte i menneskehetens utviklingshistorie.

Øyhoppet

Men var det virkelig mulig å øyhoppe fra Australia til Amerika med de primitive farkostene som fantes for 20 000 år siden? Ja, sier Silvia Gonzales, som minner om at vannstanden i havene den gang var mye lavere enn nå.

Dermed var det også flere øyer, og avstanden mellom øyene var kortere. Da de kom til Bahia California-bukta, befant øyhopperne seg plutselig i en slags blindgate, og de valgte å bli i stedet for å dra ut til sjøs igjen, tror Gonzalez.

Etter hvert fant de ut at det beboelige området i Bahia California var omgitt av ørken. Dermed kunne de heller ikke dra videre innover i landet, og de ble værende i bukta til de døde ut - ifølge Silvia Gonzalez kanskje så sent som på 1700-tallet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS