Mediegiganten Bertelsmanns nazi-fortid frem i lyset

Et av verdens største mediekonsern tjente godt på sin tilpasningsevne under Adolf Hitlers herredømme. Bertelsmann-konsernets nazi-fortid er nå belyst av en uavhengig historikerkommisjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt frem til 1998 levde Bertelsmann-konsernet på en løgn: At bokforlaget som i etterkrigstiden har vokst til en global milliardgeskjeft hadde ytt motstand mot Hitler-regimet, og at det var derfor forlaget ble stengt av nazistene i 1944.

Det måtte en gravende journalist til for å avsløre løgnen: Hersch Fischler argumenterte med tallrike eksempler for at Bertelsmann så langt fra var noe motstandssentrum under Hitler. Tvert imot ga forlaget allerede tidlig ut bøker med nazi-inspirert innhold, og stengingen i 1944 hadde mest med anklager om papirhamstring å gjøre. Heinrich Mohn, daværende overhode i familien som fortsatt kontrollerer konsernet, var passivt støttemedlem i SS.

Bertelsmann ble motvillig tvunget til å innsette en uavhengig historikerkommisjon, ledet av den jødiske professoren Saul Friedländer, for å granske konsernets historie. Mandag la kommisjonen frem sin sluttrapport. Dette er noen av hovedpunktene:

  • Legenden om motstand mot nazistene er endelig tilbakevist: Fremfor alt tjente løgnhistorien til å skaffe forlaget lisens fra de allierte myndighetene etter krigens slutt. Det lyktes da også.
  • Med en serie bøker utgitt under krigen, spesielt en ungdomsserie kalt “Spennende historier”, stilte forlaget seg i krigspropagandaens tjeneste og tjente med millionopplag store penger.
  • Bøkene inneholdt antisemittiske stereotyper og polemikk.
  • Konsernet med Heinrich Mohn i spissen viste en altfor stor politisk tilpasningsevne, nærmest et “intuitivt talent for samarbeid med det nasjonalsosialistiske regimet”.
  • Bertelsmanns kontinuitet fra nazisme til etterkrigstid er bemerkelsesverdig: De økonomiske strategiene, markedsføringen og satsingen på å nå et bredt publikum var i prinsippet de samme gjennom nazi-tiden frem til 50-tallets bokklubbvirksomhet. Det er overskuddene fra høyst lønnsomme bokklubber Bertelsmann har bygd sin ekspansjon på.

Bertelsmann aksepterer uten forbehold kommisjonens arbeid som konsernets egen, offisielle fremstilling av fortiden. Arkivene skal forbli åpne for andre som ønsker å forske i dem.

Les mer…

Historikerkommisjonens nettsted med utdrag av rapportene
Bertelsmann-konsernets nettsted

Powered by Labrador CMS