Spiskammeret var obligatorisk i norske boliger veldig lenge. Det var et lite rom for oppbevaring av mat i et kaldt hjørne av kjøkkenet. Nå selger Ikea, Elfa og andre leverandører igjen hyller og oppsett til spiskammer.(Foto: Fra Alle kvinners blad 1947 / Schrøder / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum)
Spiskammeret forsvant. Er det på vei tilbake?
Før hadde alle hus et spiskammer til oppbevaring av mat. Så kom kjøleskapet som trengte plass, og spiskammerne ble revet. Nå vil folk igjen ha et eget rom til mat og kjøkkenting.
Geir Thomas Risåsen har akkurat vært i spiskammeret når
forskning.no ringer.
– Feriehuset mitt er fra 1917, og her er
spiskammeret intakt. Det er i flittig bruk og ett av rommene jeg setter mest
pris på her, sier Risåsen, som er konservator på Norsk folkemuseum.
Hjemme i byen, i leiligheten fra 1902, er spiskammeret for
lengst fjernet.
Spiskammer var små rom for oppbevaring av mat. De fantes i alle boliger før kjøleskapene og fryserne kom på 1950-tallet.
På landet var det oftest et eget rom, mens i byen var spiskammeret et stort skap eller en avdelt del av
kjøkkenet.
Spiskammeret skulle ligge i det nordøstlige hjørnet, om det
var mulig. Der er det kaldest.
– Det hadde et lite vindu og god lufting. Du ser
det fortsatt det lille vinduet på gamle kjøkken. Vinduet sto opprinnelig i
spiskammeret, sier Risåsen.
– Folk var avhengige av å ha et spiskammer. Mye av
maten ble laget hjemme, og den skulle lagres og vare det kommende året, sier
han.
Mat ble tørket, lagt i saltlake, hermetisert og syltet slik
at den skulle holde seg lengst mulig. På gårdene ble maten langtidslagret på
stabburet. I byen oppbevarte de mat i kjellerboder.
Når det var tid for å spise den lagrede maten, ble den satt
på spiskammeret.
Fortrengt av kjøleskapet
– Familiene skulle jo ha syltetøy på brødskiven og
spekemat til middag. Spiskammeret var der de oppbevarte mat som var i daglig
bruk, sier Risåsen.
Spiskammeret hadde flere funksjoner.
– Tidligere hadde ikke kjøkkenet mange skap. Det
var lite plass til boller og redskap. Mye av det vi dytter inn i kjøkkenskapene
i dag, lå tidligere på spiskammeret, sier Risåsen.
På 1950-tallet kommer kjøleskapet og fryseren.
– Da forsvinner spiskammeret. Det er ikke lenger
det kjøligste stedet i boligen. Rommets funksjoner blir dekket opp av
kjøleskapet, sier Risåsen.
Dessuten skulle jo folk ha plass til det nye kjøleskapet, og da ble spiskammeret revet.
Annonse
På vei tilbake
– I dag har mange store kjølerom. Det er en
moderne tolkning av spiskammeret. For behovet er jo fortsatt der, men nå løser
vi det på andre måter, sier Risåsen.
I dag kan det se ut som at spiskammeret er på vei tilbake.
For på Ikea selger de nå spiskammer. Det er egentlig en rekke produkter som til sammen blir «et bærekraftig spiskammer med plass til alt du trenger», ifølge ikea.no. De foreslår at du setter av en hel vegg til kildesortering, resirkulering, oppbevaring av grønnsaker, tørrvarer, syltetøy og kjøkkenutstyr.
– Oppsettet gjør at alt blir lett tilgjengelig. Det gjør også at det blir lettere å unngå kasting av mat, sier Joachim Dagenborg, kommunikasjonssjef på Ikea.
Oversatt fra engelsk
Geir Thomas Risåsen fra Norsk folkemuseum synes det er interessant at Ikea nå selger spiskammere.
– Vi har gode minner og en positiv assosiasjon til navnet, sier han.
Men Ikea frir ikke til folk med gode minner fra gamle kjøkkener. Bruken av spiskammer er en ren oversettelse fra engelsk - som er bedriftsspråket deres.
– Katalogene lages på engelsk og oversettes til hvert land. Spiskammer er oversatt fra pantry, sier Dagenborg til forskning.no.
Elfa selger hyller og oppbevaringsløsninger til alle rom. Nå merker de etterspørsel etter løsninger for oppsett av spiskammer.
– Vi ser en klar trend på at spiskammeret er tilbake. Når folk bygger nye hus, vil de ha et eget rom for oppbevaring av mat. Da tilpasser vi produktene våre til spiskammerne, sier Linn Rebecca Carlsen fra markedsavdelingen til Elfa.
Annonse
Brenner for spiskammer
Sirianne Maeder bor i et gammelt gårdshus utenfor Mandal.
– Jeg brenner for spiskammer. Det er mange ting med det gamle som var veldig bra, sier hun til forskning.no.
Huset er fra 1860, men spiskammeret var fjernet. Da hun pusset opp, ville Maeder ha det tilbake. Hun fikk hjelp av arkitekter, og nå er spiskammeret på plass på nordsiden av huset, i det hjørnet på kjøkkenet der det er kaldest.
– Et spiskammer gjør at du får mye bedre plass og trenger mindre kjøkkeninnredning, sier Maeder.
Rommet har ikke kjøling, men har ventil og er kjøligere enn huset ellers.
–Alle som kommer til oss, blir begeistret for spiskammeret. De sier det både er fint og smart, sier Sirianne Maeder.