Annonse
Spiskammeret var obligatorisk i norske boliger veldig lenge. Det var et lite rom for oppbevaring av mat i et kaldt hjørne av kjøkkenet. Nå selger Ikea, Elfa og andre leverandører igjen hyller og oppsett til spiskammer.

Spiskammeret forsvant. Er det på vei tilbake?

Før hadde alle hus et spiskammer til oppbevaring av mat. Så kom kjøleskapet som trengte plass, og spiskammerne ble revet. Nå vil folk igjen ha et eget rom til mat og kjøkkenting.

Publisert

Geir Thomas Risåsen har akkurat vært i spiskammeret når forskning.no ringer.

– Feriehuset mitt er fra 1917, og her er spiskammeret intakt. Det er i flittig bruk og ett av rommene jeg setter mest pris på her, sier Risåsen, som er konservator på Norsk folkemuseum.

Hjemme i byen, i leiligheten fra 1902, er spiskammeret for lengst fjernet.

Spiskammer var små rom for oppbevaring av mat. De fantes i alle boliger før kjøleskapene og fryserne kom på 1950-tallet.

På landet var det oftest et eget rom, mens i byen var spiskammeret et stort skap eller en avdelt del av kjøkkenet.

I det kaldeste hjørnet

Spiskammeret skulle ligge i det nordøstlige hjørnet, om det var mulig. Der er det kaldest.

– Det hadde et lite vindu og god lufting. Du ser det fortsatt det lille vinduet på gamle kjøkken. Vinduet sto opprinnelig i spiskammeret, sier Risåsen.

– Folk var avhengige av å ha et spiskammer. Mye av maten ble laget hjemme, og den skulle lagres og vare det kommende året, sier han.

Mat ble tørket, lagt i saltlake, hermetisert og syltet slik at den skulle holde seg lengst mulig. På gårdene ble maten langtidslagret på stabburet. I byen oppbevarte de mat i kjellerboder.

Når det var tid for å spise den lagrede maten, ble den satt på spiskammeret.

Spiskammeret må ikke forveksles med dagens tørrskap, der vi lagrer mel, sukker og andre tørre varer som holder seg lenge. Spiskammeret hadde mange flere funksjoner. Her et spiskammer i et hus fra 1920, som i dag står på Maihaugen i Lillehammer.

Fortrengt av kjøleskapet

Geir Thomas Risåsen har selv spiskammer og bruker det aktivt.

– Familiene skulle jo ha syltetøy på brødskiven og spekemat til middag. Spiskammeret var der de oppbevarte mat som var i daglig bruk, sier Risåsen.

Spiskammeret hadde flere funksjoner.

– Tidligere hadde ikke kjøkkenet mange skap. Det var lite plass til boller og redskap. Mye av det vi dytter inn i kjøkkenskapene i dag, lå tidligere på spiskammeret, sier Risåsen.

På 1950-tallet kommer kjøleskapet og fryseren.

– Da forsvinner spiskammeret. Det er ikke lenger det kjøligste stedet i boligen. Rommets funksjoner blir dekket opp av kjøleskapet, sier Risåsen.

Dessuten skulle jo folk ha plass til det nye kjøleskapet, og da ble spiskammeret revet.

På vei tilbake

– I dag har mange store kjølerom. Det er en moderne tolkning av spiskammeret. For behovet er jo fortsatt der, men nå løser vi det på andre måter, sier Risåsen.

I dag kan det se ut som at spiskammeret er på vei tilbake.

For på Ikea selger de nå spiskammer. Det er egentlig en rekke produkter som til sammen blir «et bærekraftig spiskammer med plass til alt du trenger», ifølge ikea.no. De foreslår at du setter av en hel vegg til kildesortering, resirkulering, oppbevaring av grønnsaker, tørrvarer, syltetøy og kjøkkenutstyr.

– Oppsettet gjør at alt blir lett tilgjengelig. Det gjør også at det blir lettere å unngå kasting av mat, sier Joachim Dagenborg, kommunikasjonssjef på Ikea.

Ikeas versjon av spiskammer får plass på en vegg.

Oversatt fra engelsk

Geir Thomas Risåsen fra Norsk folkemuseum synes det er interessant at Ikea nå selger spiskammere.

– Vi har gode minner og en positiv assosiasjon til navnet, sier han.

Men Ikea frir ikke til folk med gode minner fra gamle kjøkkener. Bruken av spiskammer er en ren oversettelse fra engelsk - som er bedriftsspråket deres.

– Katalogene lages på engelsk og oversettes til hvert land. Spiskammer er oversatt fra pantry, sier Dagenborg til forskning.no.

Elfa selger hyller og oppbevaringsløsninger til alle rom. Nå merker de etterspørsel etter løsninger for oppsett av spiskammer.

– Vi ser en klar trend på at spiskammeret er tilbake. Når folk bygger nye hus, vil de ha et eget rom for oppbevaring av mat. Da tilpasser vi produktene våre til spiskammerne, sier Linn Rebecca Carlsen fra markedsavdelingen til Elfa.

Et moderne spiskammeret i nybygd hus. Eierne kaller det for 'den lille butikken', ifølge elfa.com.

Brenner for spiskammer

Sirianne Maeder bor i et gammelt gårdshus utenfor Mandal.

– Jeg brenner for spiskammer. Det er mange ting med det gamle som var veldig bra, sier hun til forskning.no.

Huset er fra 1860, men spiskammeret var fjernet. Da hun pusset opp, ville Maeder ha det tilbake. Hun fikk hjelp av arkitekter, og nå er spiskammeret på plass på nordsiden av huset, i det hjørnet på kjøkkenet der det er kaldest.

I spiskammeret oppbevarer Sirianne Maeder alle tørrvarer, saft, vin, syltetøy, honning, egg og grønnsaker. Hun har også satt store gryter, kjøkkenmaskiner, brødrister og mikrobølgeovn inn der, for å få det vekk fra skap og benker.

– Et spiskammer gjør at du får mye bedre plass og trenger mindre kjøkkeninnredning, sier Maeder.

Rommet har ikke kjøling, men har ventil og er kjøligere enn huset ellers.

–Alle som kommer til oss, blir begeistret for spiskammeret. De sier det både er fint og smart, sier Sirianne Maeder.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS