Annonse
Svartbrente rester av taket på Notre-Dame-katedralen etter brannen tidligere denne uka. Frankrikes president Emmanuel Macron har lovet å gjenoppbygge den innen fem år. (Foto: AP, NTB scanpix)

Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame

Arbeidet til kunsthistorikeren Andrew Tallon kan bli viktig i gjenoppbyggingen av Notre-Dame. Han laget trolig verdens mest detaljerte 3D-modell av katedralen.

Publisert

Selv om deler av Notre-Dame-katedralen i Paris nå ligger i ruiner, kan folk fortsatt oppleve hvordan mesteparten av dens kriker og kroker så ut før brannen i stor detalj, takket være Tallons arbeid.

Den selverklært frankofile professoren i kunsthistorie ved Vassar College i USA døde i desember, men rakk før den tid å gjennomføre en svært nøysommelig kartlegging av det ikoniske bygget.

Teknologien han brukte var ikke spesielt ny, men måten han benyttet verktøyet på var innovativ. I 2011 og 2012 brukte han en laserinnretning til å gjøre eksakte målinger av interiøret og eksteriøret på katedralen.

Innretningen plasserte han på 50 forskjellige steder for å måle avstandene mellom hver eneste vegg og hver eneste søyle, alkove, statue eller annen form i katedralen. På den måten registrerte han også de små skavankene man finner i alle gamle monumenter.

– Kaos

Resultatet er over en milliard punktmålinger som er samlet i en «punktsky» ved Vassar College i USA. Disse ble brukt til å lage verdens mest nøyaktige 3D-modell av bygningen og dens små skjønnhetsfeil, med en presisjon på om lag 0,5 millimeter.

Disse bildene bekreftet for eksempel hvordan den vestre delen av katedralen var «et totalt kaos», slik Tallon beskrev det overfor National Geographic i 2015.

Fortsatt er store deler av Tallons materiale ubenyttet, og ligger som ettall og nuller på harddisker ved Vassar College. Til sammen dreier deg seg om nærmere en terabyte med data.

Et team ved skolen skal nå i gang med å kartlegge og kategorisere resten av datamaterialet.

Vil dele

Notre-Dame kan trolig gjenoppbygges uten Tallons målinger, men de kan bidra med mer presisjon til de franske arkitektenes fotografier og tegninger av bygningen.

Datamaterialet kan være spesielt nyttig for enkeltelementer i Notre-Dame som spiret og taket, som det er vanskelig å måle fysisk. Spiret kollapset i brannen, mens taket nesten brant vekk.

– Hvis franske myndigheter etter hvert vil bruke dette, vil vi selvfølgelig dele det med dem, sier Lindsay Cook, tidligere student hos Tallon og nå assisterende professor ved Vassar.

Powered by Labrador CMS