Robin Hoods levninger funnet?

Hersket virkelig en frekk, men godhjertet bueskytter i Sherwoodskogen, en gang for lenge siden? En navnløs grav og litt pil-og-bue-forskning gir oss føde for fantasien, om enn ikke entydige vitenskapelige beviser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Begrav meg der pilen faller, skal den døende Robin Hood ha sagt til Lille John, før han skjøt sin siste pil ut av vinduet på portnerhuset til Kirklees Priory i West Yorkshire. Men støtten som i dag markerer heltens hvilested står 650 meter fra huset.

- En engelsk middelalderpil kunne umulig bli skutt over 600 meter med en middelalderbue, mener forfatteren Richard Rutherford-Moore, som like godt har rekonstruert hele hendelsen.

Mystisk skjelett

Basert på 20 testskudd med en rekonstruert bue har Rutherford-Moore kommet fram til en femmeters radius hvor pilen må ha landet, melder BBC. Senere ble det klart at dette var nøyaktig det samme stedet hvor et ukjent skjelett ble gravd opp på midten av 1700-tallet.

- Beina ble funnet da man skulle legge ned et blyrør, sier forfatteren, og de lå akkurat hvor pilen burde ha falt. Det er et temmelig påfallende sammentreff. Dessverre er det ingen som vet hvor det gamle skjelettet tok veien.

Myten

Pil-og-bue-eksperimentet er basert på myten rundt Robin Hoods død. Helten skal blitt syk, og tatt turen innom den legekyndige priorinnen på Kirklees Priory. Her ble han innlosjert i portnerhuset, hvor den noe svikefulle dama kom for å årelate ham.

Middelaldersk årelating går kort sagt ut på å stikke hull på pasienten og fylle opp en bolle med blod før man plugger igjen såret. Priorinnen skal imidlertid ha laget et praktisk lite hull i bollen også, og tappet ut hele blodbeholdningen uten at Robin la merket til det.

Da bueskytteren var så godt som tørrlagt, tilkalte den slu kvinnen en kompanjong som skulle avslutte det hele med et velrettet sverdhugg. Men der forregnet de seg. Robin klarte å gjøre kål på fyren selv uten blod, og rakk i tillegg å tilkalle Lille John med et horn.

Det hjalp ikke så mye. Helten hadde mistet alt for mye blod, og døde der, i klosterets portnerhus. Men før han trakk sitt siste sukk, ba han vennen om å hente langbuen. Så skjøt han altså sin siste pil ut vinduet, og markerte dermed sitt eget gravsted.

Litt gjetting, men?

Richard Rutherford-Moore innrømmer at skuddeksperimentet er basert på en del kvalifiserte gjetninger om klosterbygningens posisjon i forhold til Robins seng, buetype og allmenntilstand hos sagnhelten. Det vil nok heller aldri bli helt klart hvorvidt mytene om Robin Hood er basert på en virkelig person.

- Man vil aldri kunne bevise det, men folk kan jo trekke sine egne slutninger, sier forfatteren.

Lenker:

BBC: Robin Hoods grave dug up
BBC: Bury me where my arrow falls…

Powered by Labrador CMS