Hvordan klarer forfattere å beskrive personer og steder på en stemningsfull måte? Rabletegninger, malerier og utklippsbilder er redningen når det kniper, viser bokmanuskripter. - Visuelle uttrykk blir ofte brukt for å få fram ting som språk ikke er i stand til, sier litteraturprofessor Julie LeBlanc.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Du trodde kanskje ikke forfattere slipper opp for ord, men selv berømtheter som Emile Zola, Franz Kafka og Charles Pierre Baudelaire hadde til tider problemer med å sette ord på sakene. Siden ett bilde sier mer enn tusen ord, laget de “bildebøker” av drodling, skisser og bilder for å hjelpe dem videre i handlingen.
Utilstrekkelige ord
- Skriftspråket er noen ganger utilstrekkelig og klarer ikke alltid å uttrykke det en forfatter ønsker å få fram, sier professor Julie LeBlanc ved University of Toronto.
Hun forsker på forfatteres bruk av bilder i skrivingen, og har gjennom ti år studert bokmanuskriper. Siden de viser arbeidet underveis er de ganske forskjellige fra den ferdige boka, med nedrablede ideer, tegninger, utklippsbilder og fotografier.
Portretter av romanfigurer
- Du lærer mye om skriving når du studerer notatbøker og utkast, med hele tankegangen underveis i den kreative prosessen, sier LeBlanc.
- Forskjellige former for visuelle uttrykk som malerier, tegninger og fotografier blir ofte brukt i manuskriptene - selv om disse bildene ikke blir med i det publiserte verket.
Hun har undersøkt skrivingen til blant andre den canadiske forfatteren Marie-Claire Blais, som tegnet blyantskisser og små portretter av personer med direkte sammenheng til handlingen i bøkene.
- Jeg tror forfatterne ofte fant ut at de måtte bruke et annet medium, som å tegne eller male ansiktet til hovedpersonene eller bruke et foto av et virkelig sted, for å hjelpe dem å få det fram i teksten
Dagboksmalerier
At malere har vondt for å legge fra seg penselen når de skriver, er kanskje ikke så overraskende. Dagbøkene til Frida Kahlo var spekket med små malerier og selvportretter. Og da maleren Andre Mare skrev om sine inntrykk fra første verdenskrig i “Notater fra krigen”, malte han bilder med krigstema i notatbøkene.
- Notatene var helt sentrale i å vise hans opplevelse av krigen, og bildene skildret hans følelser og inntrykk, sier Julie LeBlanc.
- Ingen vanlig metode
Selv om en del forfattere satser på bilder når ordene ikke strekker til, gjelder det ikke på langt nær alle, tilføyer LeBlanc.
- Jeg vil ikke si det er en vanlig metode. Men for eksempel i skrivingen av selvbiografier er det blitt en tendens til å bruke fotografier.
Så planlegger du å skrive historien om ditt liv, er det bare å fiske fram bildene for å få fart på verket.