Men julebukken var ikke død

Ingen setter vel grøt ut til nissen lenger, men hvor ble det av julebukkene og stjerneguttene? Kortere julefeiring, mer penger og færre venner i nabolaget skyver ut gamle juleskikker.
24.12 2003 07:00

Barn som kler seg ut, besøker hus i nabolaget og får godterier? Nei, vi snakker ikke om Halloween, men å gå julebukk - en av tradisjonene med liten plass i dagens julefeiring.

- Juleforberedelsene er skjøvet til langt tidligere på høsten, julebordene holdes i forkant, og romjula er blitt mer verdslig, sier Ørnulf Hodne, statsstipendiat i folkloristikk ved Universitetet i Oslo.

- Før var dette en periode man tok seg fri, men nå tas arbeidsdager i romjula.

Stjernegutter

Tradisjonelle romjulsskikker som å gå julebukk er dermed i faresonen - og når hørte du sist om stjernegutter? Det er en tradisjon som var vanlig på slutten av 1800-tallet, men som i dag stort sett bare finnes i Grimstad-området.

Gutter kledd som de hellige tre konger bærer på en stor stjerne og går fra hus til hus for å synge og opptre for gaver. Å “gå med stjerna” har bakgrunn i katolske kirkespill, men er nå nesten utdødd i Norge.

- Mye av det som foregikk i romjula er forsvunnet, sier Ann Helen Bolstad Skjelbred, førstekonservator ved universitetets Institutt for kulturstudier.

- Tidligere strakte jula seg lenger, men nå feires julaften, og etter 1. og 2. juledag er det slutt.

Avhengige av kjent miljø

Å gå på dørene til naboer er også blitt mer uvanlig i våre dager. Tradisjonelt var det gjerne fattige barn som gikk rundt og fikk gaver eller penger, og dette behovet er ikke like stort i dag. Det er også blitt mer vanlig å bli invitert før man oppsøker folk hjemme.

- Julebukker er gjerne avhengige av et miljø der barna føler seg litt kjent - og der de kjennes igjen, sier Hodne.

- Det er ikke lenger så typisk å kjenne miljøet man går i.

Dermed er julebukkene blitt en truet art i byene, mens de fortsatt dukker opp på mindre steder der familie og venner bor nær hverandre og alle kjenner naboene.

Nytt liv i Luciafeiringen

Mange av de gamle juleskikkene var knyttet til folketroen, og forsvant med den. En av de religiøse tradisjonene som har overlevd er Luciafeiringen - takket være barnehagene.

Den hvitkledde luciabruden med lys er til minne om Lucia fra Cicilia som etter tradisjonen i år 304 ble forsøkt tvunget til å avsverge kristentroen ved å stå i en ring av ild.

I Norge var “Lussi-natt” fryktet fordi 13. desember etter gammel tidsregning var årets lengste natt, da Åsgårsdreien herjet. Ei jente kledd i hvitt med lys i hendene kunne holde mørkemaktene på avstand. Tradisjonen døde nesten ut, til barnehager og førskoler fant ut at lys, Lucia, terner og sveiner passet godt inn i juleaktivitetene.

- Skikker kommer igjen

- Luciafeiringen er et eksempel på at skikker kan være i ferd med å dø ut, men kommer igjen, sier Ørnulf Hodne.

- Tradisjoner fornyes ofte nedenfra, fra folk, skolen og kirken.

Det var barn som spredde skikken med juletrær inn i hjemmene, etter å ha sett dem på skolen og ønsket et juletre i stua. Og tradisjonen med å tenne lys på gravene julaften ble tatt opp av folk i 1920-årene etter omtrent å ha blitt borte.

Så kanskje vi fortsatt bør spare noen godter etter Halloween - i tilfelle noen banker på døra i romjula.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse