– Helt konkret forteller stolen noe om at man har likt å ha det gøy ved hoffet, sier de to doktorgradsstudentene Louise Kjærgaard Depner og Casper Thorhauge Briggs Mønsted i pressemeldingen.
Når kongens gjester satt i stolen, ble de holdt fast av de skjulte fangarmene i armlenene. I stolryggen skjulte det seg en vanntank på fem liter som helte vann over den stakkars gjesten.
1600-talls prompepute
Som prikken over i-en skjulte stolen også en prompepute i form av en blåsebelg. Når gjesten reiste seg, hørtes det ut som om vedkommende slapp en promp, forklarer forskerne.
Hvem var Christian 5.?
Konge av Danmark-Norge fra 1670 til 1699. Sønn av Frederik 3. og Sophie Amalie av Braunschweig-Lüneburg.
Han var den første eneveldige kongen, men var lite forberedt gjennom utdanning. Derfor var han avhengig av rådgiveren sin, den mektige Griffenfeld.
Christian 5. prøvde å gjenerobre Skåne, Halland og Blekinge ved å starte den skånske krigen (1675–1679) mot Sverige. Det lyktes ikke, og den europeiske stormakten Frankrike dikterte en fred mellom partene.
Selv om Christian 5. ikke var politisk begavet, var han en av eneveldets mest folkelige konger. Han likte jakt og ridning, men hobbyen førte til hans død. Etter å ha kollidert med en kronhjort, døde han 25. august 1699.
Stolen skjuler også detaljer om sosiale hierarkier i Christian 5.s hoff. Forskerne beskriver hvordan hoffet for moro skyld straffet dem som hadde brutt jaktregler.
– Christian 5. var konge de siste to tiårene av 1600-tallet, og hoffet hans er kjent for å leke med hierarkiene, sier Depner.
Medlemmer av hoffet drakk seg fulle med bøndene, spiste med trebestikk og straffet altså hverandre for moro skyld.
– Så det gir logisk sett god mening at stolen stammer fra hans tid, sier hun.
Til forskernes overraskelse ser buksevannstolen ut til å være et større, europeisk fenomen, selv om den dansk-norske buksevannstolen er den mest avanserte. Og den eneste med prompepute, sier forskerne.
De som er interessert, kan se stolen utstilt på Rosenborg slott.