Da kristendommen kom til Norge rundt år 1000, fikk kirken stor innflytelse på hva vi spiste.
Den katolske kirken kom med mange regler. De måtte ha kjøttfrie dager, spise fisk på fredager og faste før jul og påske.
Dessuten ble det forbudt å spise hest.
Men adlød folk kirken? Sluttet de å spise hest?
Hest var hedningenes mat
Hester var viktige i førkristen tid. I funn fra vikingtida finnes hesten overalt, på smykker, runesteiner, i gravene og på offerplasser.
Funnene tyder på at vikingene slaktet hester som offer til gudene og deretter spiste dem.
Det kan ha vært hestens viktige rolle i den gamle religionen som gjorde at den katolske kirken forbød spising av hest.
Et møte mellom den kristne kong Håkon den gode og hedenske bønder i Trondheim viser hvor viktig hestekjøttet var.
Kongen sa tvert nei da han ble servert hestekjøtt. Bøndene maste, kongen nektet. De ba ham drikke kraften eller spise fettet fra hestesuppa, men heller ikke det ville kongen, ifølge norgeshistorie.no.
Til slutt gikk kongen med på å gape over hanken på gryta, som var fet fra dampen fra suppa. Men Håkon la en duk over hanken før han gapte. Bøndene ble ikke fornøyde.
Til slutt vant de kristne landet og forbød hestekjøtt. Men det ser likevel ut som at folk fortsatte å spise hest.
Anne Karin Hufthammer har analysert bein fra store
utgravninger i Oslo, Tønsberg, Bergen og Trondheim. Hun er nylig pensjonert
professor i osteologi, det vil si læren om bein og skjeletter, fra
Universitetet i Bergen.
– Vi finner hestebein i hver eneste by, sier hun til
forskning.no.
Hufthammer har gått gjennom flere tusen bein fra
middelalderen.
– Vi ser spor etter kniv,
sier hun.
En død hest er et stort stykke slakt. Skinnet ble brukt til
ulike formål, og det er merker etter øks og kniv der det er flådd av.
Annonse
– I tillegg ser vi skjærespor av kniv som viser at kroppen er delt
opp i mindre biter og at kjøttet er skåret av. Det tyder på at de har brukt
kjøttet til mat, trolig for mennesker, sier Hufthammer.
En annen mulighet er at de delte opp hesten for å begrave
den, men det tror ikke Hufthammer.
– For hestebeina lå sammen med husholdningsavfallet, sammen
med bein fra storfe, sau, svin og andre dyr de spiste, sier hun.
Riktignok er det mindre bein fra hest enn fra storfe, geit
og sau.
– Det skyldes at hesten ikke ble avlet for mat, men for transport og trekkraft. Men når den først ble slaktet, valgte de å bruke kjøttet framfor å la det gå til spille, mener Hufthammer.
Hun har blant annet sett på 12 utgravinger fra Middelalder-Oslo.
– Noen ganger er det mange hestebein i søppeldynga, andre
ganger lite.
Til og med på Erkebispegården i Trondheim fant arkeologene rester
etter dyret det var forbudt å spise.
- Riktignok var det ikke så mange hestebein der som andre
steder, men de hadde også hugge- og skjæremerker. Men vi vet jo ikke hvem som spiste
hest hos erkebispen, om det var ham selv eller tjenestefolkene, sier
Hufthammer.
Mer hest med Martin Luther
Forskerne har foreløpig ikke analysert beinas alder, utover
at de er funnet i middelalderen, som er et spenn på mange år.
Annonse
– Vi skal etter hvert tidfeste dem. Da kan vi kanskje også
si noe om det ble mer eller mindre forbruk av hestekjøtt utover i middelalderen,
sier Hufthammer.
Det var ikke bare hest som var forbudt å spise i middelalderen. De kunne heller ikke spise hunder og katter. Men heller ikke her ser det ut til at forbudet ble overholdt. Hufthammer har funnet tydelige tegn på partering til mat på hundebein i Bergen. Katter ble derimot flådd, men ikke partert.
Med protestantismen og kirkens stadig synkende innflytelse, gikk det oppover med hestespisingen.
Hester blir fortsatt ikke avlet til menneskemat, men det var god utnyttelse av dyret å spise det etter endt økt på åkeren.
Gamle fordommer hang likevel i.
– Dumme, gamle fordommer
– Det skulle vært påkrevd med en opplysningskampanje for å lære folk å spise hestekjøtt, skrev en leser i Arbeiderbladet i 1952. Da fantes det bare ett utsalg for hestekjøtt i Oslo.
– Vi må bort fra dumme, gamle fordommer mot hestekjøtt, sa direktøren for Kjøtt- og fleskesentralen til Hamar Stiftstidende samme år.
Da traktoren ble vanlig utover 1950-tallet, ble det langt færre hester. Nå ble de brukt til travsport og hobbyridning.
Med færre hester, mindre hestebiff.
I 1953 ble det slaktet 9.000 hester til mat. Nå blir det slaktet under 100, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Slaktehuset Eidsmo Dullum i Trøndelag slakter hest til menneskemat.
Annonse
Kalus Arild Sandøy forteller at de tar inn 60-70 hester i året.
– Vi avviser mange hester. Eierne må sende inn hestepass og helsekort, og så blir disse kontrollert av veterinær, sier han til forskning.no.
For mye medisiner
Mange hester som blir tilbudt slakteriet, har brukt for mange medisiner til at de kan spises av mennesker, de mangler helsekort eller har ukjent opprinnelse i utlandet.
– Vi er strenge når det gjelder slakt til mat. Det gjør mange eiere fortvilet, sier Sandøy.
Fra slakteriet går hestekjøttet videre til matindustrien. Gilde har tre spekepølser med noe hestekjøtt i tillegg til svin. De beste kjøttstykkene går til restauranter og kjøttbutikker.
Hos Strøm-Larsen på Torshov i Oslo kan du få kjøpt hestekjøtt. Selv om indrefileten av hest er langt billigere enn okse, selger de ikke mye.
– Vi opplever noe etterspørsel, men det er vanskelig å få tak i hestekjøtt, sier Heidi Strøm-Larsen til forskning.no.