Nefertiti var gift med kong Akhenaton (1353–1335 f.Kr.). Hun var politisk og religiøst likestilt med kongen, og etter at hans død overtok hun kanskje makten, frem til 1333, under navnet Smenkhkare. Bysten hennes står ved Neues Museum i Berlin. (Foto: Philip Pikart)

Tutankhamons grav kan romme hemmelig kammer med Nefertiti

Britisk arkeolog har en ny teori om at den egyptiske kongen Tutankhamons berømte grav kan romme et hemmelig kammer. Her kan den berømte dronning Nefertiti ligge begravet.

Fakta

Tutankhamon ble kronet som åtteårig, i år 1333 før vår tidsregning.

Han var sønn av kong Akhenaton og en av hans koner. Hun var også kongens søster, men navnet hennes er ikke lenger kjent.

Tutankhamon døde av ukjente årsaker, uten etterkommere, som 17-18-åring.

Tutankhamon er berømt i dag fordi den urørte graven hans ble funnet i Kongenes dal i 1922.

Graven inneholdt rikt gravutstyr og forgylte kister med kongens mumie.

Kilde: Gyldendals Den store danske 

Fakta

Dronning Nefertiti var gift med til kong Akhenaton (1353–1335 f.Kr.).

Under Akhenaton og Nefertiti gjennomgikk Egypt en religiøs og kunstnerisk revolusjon – en tid kjent som Amarna-perioden.

De tok solskiven, Aton, som eneste gud, på bekostning av de tradisjonelle gudene, og flyttet hovedstaden til al-Armana.

Kilde: Gyldendals Den store danske 

Siden graven etter den egyptiske kongen Tutankhamon ble funnet i 1922, har mengden av gull og verdigjenstander skapt fascinasjon verden over.

Nå har verdenspressen igjen kastet seg over graven, etter at den anerkjente britiske arkeologen Nicholas Reeves har kommet med en ny teori. Reeves mener den inneholder et uoppdaget kammer med de jordiske restene etter dronning Nefertiti.

– Nefertitis grav har aldri blitt funnet. Hun stammer fra en periode av Egypts historie preget av mange mysterier. Så hvis noen virkelig fant graven hennes, ville det kunne få stor betydning, sier Tine Bagh, som arbeider ved den egyptiske samlingen ved Glyptoteket i København.

Hun har lest den nye rapporten, publisert av Amarna Royal Tombs Project, hvor den britiske arkeologen Nicholas Reeves legger frem teorien sin.

– Reeves er ikke noen hvem som helst, og han har argumentene sine i orden. Men det er fortsatt bare en teori, så det blir spennende å se om han får rett, sier Bagh.

Ikonisk skjønnhet

Tutankhamon ble kronet i år 1333 før vår tidsregning, og mange arkeologer mener dronning Nefertiti hadde makten før ham.

Nefertiti var gift med Tutankhamons far, kong Akhenaton, og hun er blant annet kjent på grunn av en byste – stilt ut på et museum i Berlin – som viser det vakre ansiktet hennes.

– Hun er kjent for sin skjønnhet og har nærmest fått en mytisk status, sier Tine Bagh.

Nicholas Reeves teori bygger blant annet på studier av den nordlige veggen i Tutankhamons gravkammer. Veggen har ifølge Reeves en rekke særtrekk som tyder på at den har blitt forseglet på et annet tidspunkt enn de andre.

– Vi kan se loddrette linjer som kan ha vært en åpning. Det er også tydelig at veggen er malt med en annen bakgrunnsfarge, forklarer Bagh.

Underlig kongegrav

Nicholas Reeves hevder også at noen av tegningene på veggen kan forestille Nefertiti.

– Vi har trodd at bildene forestiller Tutankhamon, men det er en del som tyder på at det er Nefertiti, for hun har et bestemt trekk ved munnen: en revne som går ned fra munnen og haken. Det er også synlig på den berømte bysten. Tutankhamon hadde derimot en liten dobbelthake, forklarer Bagh.

Teorien bygger også på studier av gravens arkitektur. Reeves mener den skiller seg fra andre kongegraver – kanskje fordi den opprinnelig var bygget til dronning Nefertiti.

– Hvis det var en kongegrav, burde den ha hatt en lengre korridor fra gravkammeret – slik vi kjenner det fra andre kongegraver. Så det er lang rekke elementer han bygger teorien på. Men det beviser ingenting, så graven må undersøkes, sier Bagh.

Kan være en enorm oppdagelse

Ifølge Tine Bagh har det ikke blitt utført seismiske undersøkelser av om det finnes hulrom bak veggene av gravkammeret.

Nicholas Reeves håper slike undersøkelser nå blir satt i gang.

– Hvis jeg tar feil, så tar jeg feil, men hvis jeg har rett, så kan dette være den største arkeologiske oppdagelsen noensinne, sier Nicholas Reeves, som er arkeolog ved University of Arizona, til The Economist.

Referanse:

Nicholas Reeves: The burial of Nefertiti? Amarna Royal Tombs Project, 2015.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS