Over halvparten av norske leger feilvurderer kostnadene ved en type MR-undersøkelse. Dette kan føre til at nyttige tiltak ikke blir prioritert, ifølge en ny studie.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Et flertall av de 789 legene som ble spurt feilvurderte prisen på MR-undersøkelse av et kne, med 50 prosent eller mer, ifølge den nye studien.
Legene trodde oftest at prisen var høyere enn den faktisk var. 47 prosent oppga at de trodde denne undersøkelsen kostet 1 875 kroner, når det prisen i virkeligheten er 1 250 kroner.
Forskerne ser på resultatet av studien i lys av internasjonale undersøkelser, som antyder en tendens til at leger undervurderer prisen på dyre legemidler og overvurderer prisen på billige.
- En slik feilvurdering kan få negative effekter, for eksempel at nyttige tiltak ikke prioriteres på grunnlag av feiloppfatning av kost-nytte-forholdet, skriver forskerne i Tidsskrift for den Norske legeforening, der studien er publisert.
Kan gjelde flere typer undersøkelser
Berit Bringedal, en av forskerne bak studien, og seniorforsker ved Legeforeningens forskninginstitutt, sier de ikke kan utelukke at legene gjør feilvurderinger av pris også på andre MR-undersøkelser.
- Vi har jo ikke undersøkt det, men vi har ingen grunn til å tro at det ikke gjelder flere områder, sier hun til forskning.no.
Hun tror tidspress blant legene kan være en av årsakene til at kunnskapen om pris er mangelfull.
- Mistanken var der om at den enkelte lege kanskje ikke har tid til å skaffe seg oversikt over alle faktorene som skal inn i vurderingen om kost-nytte, når han eller hun skal sette i gang behandlingstiltak.
- I tillegg er det sånn at både priser og kunnskap om effektivitet av behandling endrer seg mye over tid, sier hun til forskning.no.
Trenger systemoppdatering
Studien bruker svarene fra en spørreundersøkelse blant 1 400 norske leger, som ble utført av i 2006 av Legeforeningens forskningsinstitutt.
Funnene tyder på at det trengs mer vekt på en kunnskapsoppdatering om prisnivået på ulike behandlinger, skriver forskerne i artikkelen.
Det kan gjøres for eksempel ved oppdatering av eksisterende elektroniske oppslagsverk som leger bruker, og at man her bør gjøre informasjon om pris mer tydelig, mener de.
Portvaktrolle
Legene har som oppgave å vurdere kostnader og nytteeffekt ved behandling opp mot hverandre, når de skal avgjøre tiltak for en pasient.
De trenger riktig informasjon om disse faktorene, og her er det rom for forbedring, ifølge studien.
Annonse
- Uten korrekt informasjon om dette, kan ikke legene ivareta sin portvaktfunksjon, skriver forskerne i artikkelen.