Peanøtter kan være farlige for de som er ekstremt allergiske. Men hvorfor er det mer peanøttallergi i Vesten enn i Øst-Asia? Det kan britiske forskere har funnet svaret på nå. (Foto: Colorbox)

Kan ha funnet forklaringen på peanøtt-allergi

Ristede peanøtter gir mer allergi enn råe, kokte eller stekte. Det kan forklare hvorfor vi i Vesten er mer allergiske mot peanøtter enn de som bor i Øst-Asia.

Peanøttallergi er en av de vanligste matvareallergiene hos barn og ungdom. Noen ganger kan den allergiske reaksjonen være livstruende.

Matvareallergier er stort sett de samme i Vesten og i Øst-Asia. Med unntak av peanøttallergi. Å være allergisk mot peanøtter er mye vanligere i Vesten enn i Øst-Asia. Til tross for at inntaket av peanøtter stort sett er likt i de to delene av verden.

Nå mener britiske forskere ved University of Oxford at de kan forklare hvorfor.

Her i Vesten er nemlig de fleste peanøttene vi spiser ristet eller tørristet.

Endrer strukturen i nøtta

Jo lenger øst vi kommer i verden, jo oftere får du peanøtter servert råe, kokte eller stekte. Og der er altså mennesker mindre allergiske mot disse nøttene.

Forskerne forklarer forskjellen mellom øst og vest med at det sannsynligvis er selve risteprosessen som gir immunologiske reaksjoner i menneskekroppen. Når man rister peanøttene kommer de opp i en temperatur på 160-170 grader. Da skjer det strukturelle forandringer i proteinene i nøttene, og det er dette som gir en allergisk reaksjon.

Forskere har tidligere funnet ut at det er større risiko for alvorlige allergiske reaksjoner på mat som peanøtter og hasselnøtter hvis du er kvinne, ung eller drikker alkohol.

Har studert mus

I de nye forsøkene har forskerne gitt peanøttproteiner fra ristende og råe nøtter til mus. Så har de sett hvordan musenes immunforsvar har reagert når de ble senere utsatt for det samme proteinet.

Resultatene deres tyder på at ristede peanøtter gir større risiko for allergi enn råe, kokete og stekte. 

– Dette er første gangen, det vi kjenner til, at noen har vist hva som faktisk trigger en allergisk peanøttallergi, sier professor Quentin Sattentau i en pressemelding. 

Fra før av er det vist at stress forverrer og forlenger allergiske reaksjoner, og at det å eksponere barn for ulike matvarer tidlig kan forebygge allergier.

Kilde:

Amin E. Moghaddam: Dry roasting enhances peanut-induced allergic sensitization across mucosal and cutaneous routes in mice, Journal of Allergy and Clinical Immunology, september 2014

Powered by Labrador CMS