Norge har en rask økning i antall overvektige. Colourbox
En fetere verden
I de fattigste landene sulter folk i hjel, mens store deler av resten av verden spiser seg til døde. Fedmeepidemien er nå et verdensomspennende problem, viser en ny undersøkelse.
I en undersøkelse publisert i tidsskriftet Circulation, som utgis av American Heart Association, ser forskere nærmere på vekttilstanden verden over.
Totalt 168 159 mennesker fra 63 land spredd over fem kontinenter ble undersøkt av sine leger. De som ble undersøkt var mellom 18 og 80 år, med en gjennomsnittalder på 48.
Hensikten var å få et bilde av vekttilstanden over hele verden.
Bildet var ikke pent.
Alvorlige tall
40 prosent av mennene og 30 prosent av kvinnene som ble undersøkt var overvektige. I tillegg var henholdsvis 24 prosent og 27 prosent fete.
Overvekt anses som kroppsmasseindeks (BMI) over 25, mens fedme er en BMI over 30. Denne målemetoden har fått mye kritikk, blant annet fordi den kun regnes ut ved å sammenligne vekt og høyde og således ikke skiller mellom fett og muskler. Det gir utslag som at supertrente mennesker kan regnes som fete. Likevel er BMI sannsynligvis velegnet for å studere vektfordelingen i større befolkningsgrupper.
For å ta høyde for svakhetene ved BMI-metoden, målte legene også omkretsen rundt livet hos sine pasienter. Bildet ble ikke noe hyggeligere på den måten. 56 prosent av mennene hadde livvidde over 94 cm, mens 71 prosent av kvinnene lå over 80 cm.
Overvekten fordelte seg noenlunde jevnt utover verden, mens fedmen viste større variasjon. Her lå Sør- og Øst-Asia på bunnen (med sju prosent av befolkningen) mens Canada toppet statistikken. Hele 36 prosent av den kanadiske befolkningen lider av fedme.
Kommende helsekatastrofe
Fedme er i ferd med å bli et alvorlig helseproblem. Ikke bare går det utover helsen til enkeltmennesker, som blir sykere og lever kortere, men det koster samfunnet enorme utgifter gjennom den økende belastningen på helsevesenet.
Livvidden er en sterk indikator for risiko for hjertesykdom og diabetes. For hver gang en mann legger på seg 14 centimeter rundt livet, øker sjansen for hjertesykdom med 35 prosent. For kvinner øker faren med 40 prosent etter 15 centimeter større livvidde.
Beverley Balkau, en fransk forsker som er hovedforfatter av undersøkelsen, mener myndigheter verden over må legge til rette for å bekjempe overvekten ved å oppmuntre til og legge til rette for trening.
- Fysisk aktivitet og ernæring er nøkkelen, sier hun.