Stamceller mot blindhet

En innsprøytning med stamceller sørget for at to mus, som ellers ville blitt blinde, fikk beholde synet. Forskerne håper å kunne bruke teknikken på mennesker i løpet av et års tid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne bak de nye resultatene tror at visse former for blindhet hos mennesker kan behandles med stamceller fra pasientens egen beinmarg.

Stamceller har evnen til å bli til mange typer celler i kroppen. Ved å utnytte dette håper forskere å kunne regenerere vev i kroppen, og dermed finne behandlingsmetoder for mange alvorlige sykdommer.

Du kan lese mye mer om stamceller under temaet Stamceller.

- Vi løper til klinikken med dette

Denne studien er foretatt på en øyesykdom som kalles retinitis pigmentosa - hvor de lysmottagelige cellene i netthinnen gradvis går til grunne og slutter å fungere normalt.

Dette er ikke den mest utbredte årsaken til blindhet, men sykdommen rammer rundt én av 3 500 personer.

Forskerne håper at de nye resultatene for behandling med stamceller også kan tilpasses andre og mer utbredte former for blindhet.

- Vi løper til klinikken med dette, sier Martin Friedlander fra Scripps Research Institute i California til tidsskriftet Nature.

Kanskje i løpet av et år

Han håper å kunne begynne å jobbe med pasienter allerede innen et år, dersom han klarer å samle sammen nok dokumentasjon for at teknikken er trygg.

Sammen med kollegaene hentet Friedlander ut stamceller fra beinmargen til voksne mus, og sprøytet dem inn i øynene til nyfødte mus med en versjon av sykdommen - før de lysmottagelige cellene hadde begynt å brytes ned.

Innsprøytningen stoppet noe av nedbrytningen. Musene som hadde fått behandlingen kunne registrere at lys ble rettet mot øynene deres, mens en gruppe mus som ikke fikk behandling ble helt blinde.

Vet ikke hva som skjer

Forskerne vet at stamceller har evnen til å bli til mange forskjellige typer celler i kroppen, men skjønner ikke helt hvordan de hjelper øyet i dette tilfellet.

Det kan være at stamcellene hindrer at blodkar i netthinnen bryter sammen, eller det kan hende de produserer molekyler som hjelper cellene med å overleve.

Friedlander håper at pasienter med retinitis pigmentosa kan få beholde synet med stamcellebehandling. Hos mennesker begynner nemlig ikke nedbrytningen av celler i netthinnen før i voksen alder.

Referanse:

Atsushi Otani, Michael Ian Dorrell, Karen Kinder, Stacey K. Moreno, Steven Nusinowitz, Eyal Banin, John Heckenlively and Martin Friedlander; Rescue of retinal degeneration by intravitreally injected adult bone marrow-derived lineage-negative hematopoietic stem cells; Journal of Clinical Investigation; 114:765-774 (2004); doi:10.1172/JCI200421686.

Lenker:

Nature: Stem cells stop mice going blind
Retinitis pigmentosa-foreningen i Norge: RPFN

Powered by Labrador CMS