Ulike studier peker på en helserisiko knyttet til å være perfeksjonist.

Studenter opplevde økt forventningspress fra foreldre

Forskere mener press fra foreldre leder til perfeksjonisme.

To forskere fra Storbritannia og USA har undersøkt mer enn 30 år med forventningspress.

Studien deres er publisert i tidsskriftet Psychological Bulletin.

De har undersøkt hvorvidt amerikanske, kanadiske og britiske studenter føler forventningspress fra foreldrene sine. Forskerne mener stort press i økende grad fører til perfeksjonisme. Det bekymrer dem.

En annen studie de to publiserte i Psychological Bulletin i 2019 viste at perfeksjonisme er et økende fenomen økende i USA, Canada og Storbritannia.

20.000 studenter

Den nye studien er basert på to metaanalyser. Det vil si at forskerne brukte tall fra tidligere forskning. Til sammen hentet de inn tall fra over 20.000 studenter.

Funnene deres viser en økning på 40 prosent gjennom 32 år når det kommer til opplevd forventningspress fra foreldre. De mener dette har ført til en økning i perfeksjonisme.

De mener heller ikke at ansvaret ligger på foreldrene. De retter lyset mot utviklingen i det vestlige samfunnet. At krav til utdanning, press fra sosiale medier og et samfunn der mye ofte vil ha mer, vil prege foreldres forventninger.

Flere former for perfeksjonisme

De legger til at det er helt normalt for foreldre å bekymre seg for barna sine. De ønsker at barna skal leve opp til kravene i samfunnet.

– Men i økende grad blir bekymringen oppfattet som press på å være perfekt, forklarer Thomas Curran i en pressemelding. Han er en av forskerne bak studien.

Forventningene fra foreldre kan altså ha en høy kostnad når de blir oppfattet som overdrevne.

Perfeksjonister lettere utbrent

De trekker frem at perfeksjonisme kan være en risikofaktor for den mentale helsa. Blant annet er det knyttet til depresjon og angst.

Det har vi skrevet om på forskning.no tidligere. I 2015 omtalte vi en studie som viste at perfeksjonister blir lettere utbrent.

Det er viktig å påpeke at resultatene fra den nye studien ikke automatisk kan overføres til andre land.

Det har imidlertid vært bredt fokus på perfeksjonisme hos unge nordmenn de siste årene. Ofte snakker man om «generasjon prestasjon».

Ikke en sikker sammenheng

Forskerne bak studien anser økningen i selvrapportert forventningspress som oppsiktsvekkende.

Man kan ikke slå fast en sammenheng mellom press fra foreldrene og økt perfeksjonisme ut fra denne studien.

Men tidligere forskning vist at en persons nærmeste, som foreldrene, er viktige forbilder.

Generelt var generasjon prestasjon opptatt av omsorg og tilhørighet, skrev forskning.no en artikkel om i 2020.

Ingen svarte at prestasjoner var viktigst i livet

Forskeren Jan Frode Haugseth sa i artikkelen at det er et stort press og mas i samfunnet fra skole, yrkesrådgivere, foreldre og andre på at ungdommer skal være flinke og rasjonelle.

Men i undersøkelsene han selv hadde gjort, svarte ingen at prestasjoner var det viktigste.

– Hvis de må velge, velger de tilhørighet og det sosiale. De ser på det å prestere som viktig, men de har en likevel en kritisk distanse til det. Ingen vil innrømme at det kan være det viktigste i livet.

Referanse:

Hill, Andrew P. og Curran, Thomas. (2022). Young People’s Perceptions of Their Parents’ Expectations and Criticism Are Increasing Over Time: Implications for Perfectionism. Psychological Bulletin.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS