Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - Les mer
Appen ABCHjelp.no kan hjelpe deg å finne de nærmeste hjertestarterne og livredderne der du er. Det er den første appen i sitt slag i Norge.

Du kan få 1300 livreddere i lomma

Datastudenter lagde en app som finner nærmeste hjertestarter og livredder i en nødsituasjon.

7.10 2015 05:00

Personen foran deg segner om med hjertestans. To minutter senere har du en hjertestarter i hånden, hentet fra frisøren like ved, samt en forsikring om at en sertifisert livredder forlater nærbutikken og er på vei til åstedet.

Et liv kan bli reddet – takket være en ambulansesjåførs idé og en teknisk løsning utviklet av datastudenter ved Universitetet i Stavanger. Appen heter ABCHjelp.

- Vi ble spurt om å utvikle en ny app som redder liv. Syv studenter har jobbet med den. Nå er den ferdig og ligger klar i app-butikkene til både iPhone, Android og Windows, sier Andreas Kvist, datastudent ved UiS.

Via programmeringskurset som inngår i bachelorprogrammet i data fikk UiS-studenter tilbud om å delta som utviklere i et reelt prosjekt, i stedet for å arbeide med individuelle innleveringsoppgaver.

Sjåfør uten ambulanse

Historien startet da Jarle Jr. Norheim, en ambulansesjåfør på Moi, brått stod uten ambulanse: Tjenesten ble lagt ned. Norheim forsto at det kunne bety livsfare ved hjertestans for innbyggerne i Moi og Lund kommune. Ambulansen ville nå ha en utrykningstid på 30 minutter.

Sjansen for overlevelse ved hjertestans minsker med ti prosent for hvert minutt som går uten hjelp.

– På Moi er det registrert ti hjertestartere. Samtidig finnes det en del mennesker som kan betjene dem, de er sertifiserte HLR-livreddere. Problemet er at få vet hvor hjertestarterne er eller hvor livredderne befinner seg. Jeg tenkte at dette måtte være et løsbart problem, forteller Norheim.

Ildsjeler

For å gjøre en lang historie kort: Norheim tok kontakt med faglærer Krisztian Balog ved Universitetet i Stavanger. Han tente på ideen og tilbød kompetansen til sine studenter.

– Jarle hadde en fantastisk idé som manglet en teknisk løsning. Prosjektet er samfunnsnyttig og teknisk utfordrende, og passet perfekt til datastudentene i fjerde semester, sier Balog.

– Takk og pris for det! Uten disse fantastiske ildsjelene på UiS hadde prosjektet fortsatt stått på bar bakke, sier Norheim.

Syv studenter ønsket å delta i prosjektet.

– Faglærer ga oss en unik mulighet. I stedet for å levere individuelle oppgaver, fikk vi arbeide med et prosjekt som går hånd i hånd med kursets innhold, samtidig som dets samfunnsnyttige verdi er en driver i seg selv, forteller Andreas Kvist.

Han var en av to som fikk oppgaven med å utvikle applikasjonen for Apple.

– Den største utfordringen har vært å lære så mye nytt. Programmering av applikasjoner var helt nytt for oss, det er et helt vanvittig område å gå inn i.  Vi tok for oss androidtelefoner og Iphone først, sier Nicolas Kolnes-Casis, en av Android-apputviklerne.


Datastudentene Nicolas Kolnes-Cassis, Gustav Nødland og Andreas Kvist er tre av syv studenter som har utviklet en ny app som kan redde liv.

Android, Iphone og Windows Phone

– Tre ulike programmer måtte inkorporeres. Livredder-appen fungerer nå på Android, Iphone og Windows Phone, sier Kvist.

Det ligger hundrevis av timer med arbeid bak det ferdige resultatet – som ennå ikke er ferdig.

– Vi har arbeidet konstant med prosjektet siden mars. Vi fant ut at det ikke bare var å utvikle apper, vi måtte også kunne administrere en nettside og dens database med diverse tilganger.

– Dessuten har vi lært oss grafisk design, det inngår ikke i dataingeniørstudiet – for å si det sånn, sier Gustav Nødland, en av webutviklerne i prosjektet.

Fortsatte etter studiene

Kurset ble avsluttet i vår, men de tre studentene fortsetter å arbeide med prosjektet. Nettsiden ABCHjelp.no er i drift og ballen har startet å rulle.

– Vi kan jo ikke stoppe nå! Det er meningsfylt arbeid som gir oss en utrolig god kompetanse videre, for ikke å snakke om når vi skal ut i arbeidslivet, sier Nødland.

– Å starte med et prosjekt som ender i et ferdig produkt er veldig motiverende og lærerikt. Hensikten er at tjenesten skal fungere, sier Kvist.

Utfordring å finne alle hjertestarterne

Appene bygger på GPS-teknologi. Tanken bak appen er å varsle frivillige som er i nærheten av en person som har fått hjertestans. På appen vil brukeren se hvor pasienten befinner seg og hvor man kan finne de nærmeste hjertestarterne og sertifiserte livreddere.

Det er en omstendelig jobb å registrere alle hjertestartere og livreddere i landet, forklarer Kvist:

– Apotek1 har allerede et register over solgte hjertestartere i landet, men ingen oversikt om de er i bruk eller er utdaterte. Er batterier og elektroder fornyet? Vi kunne ikke lage et register med hjertestartere som muligens ikke var i drift.

Studentene begynte derfor registreringen fra null.

– Jarle har bredt kontaktnett, han er instruktør i HLR og holder kurs i livredning. På alle kurs han holder, forteller han om appen og får livreddere til å registrere seg. Det er også mulig å registrere seg på hjemmesiden ABCHjelp.no og på Facebook, sier Kolnes-Cassis.

Hele 1300 personer har registret seg som livreddere, og i appen er det så langt lagt inn 300 registrerte hjertestartere. ABCHjelp kartlegger personer som har HLR-kompetanse i realtid via GPS. Det gjør at appen kan hjelpe dem med hjertestans innen få minutter.

Ikke-kommersielt

Det er ikke kommersielle interesser tilknyttet prosjektet.

– Til nå har vi tatt penger fra egen lomme. Vi har fått litt støtte fra Innovasjon Norge til å produsere en animasjonsfilm som presenterer produktet. Det er viktig for oss at alt er gratis ved denne tjenesten: Appen er gratis og bruken er gratis, forklarer Nødland.

Ifølge utviklerne er dette den første tjenesten av sitt slag i Norge. Det finnes fullt utviklet apper som er i drift i Sverige og Danmark, men disse er privat drevet og har kommersielle interesser.

Redusert risiko

Tall fra Sverige viser at hjertestart-appen reduserer risiko ved hjertestans med opptil 30 prosent. Overlevelsesraten ligger på omtrent 70 prosent dersom pasienten får behandling innen fem minutter, men den synker med omtrent ti prosent for hvert minutt som går etter dette.

– Det er ikke alltid at en ambulanse rekker fram på så kort tid, sier Kvist.

Det er i år blitt fattet et nasjonalt vedtak om at det skal opprettes et statlig hjertestart-register.

– I dette registeret vil alle hjertestartere eid av staten bli registrert, de private er ikke inkludert. Vi håper at staten ser verdien i teknologien vi har utviklet, og at vi kan samarbeide videre med deling av registre, sier Kvist.

Pilot på Moi

Livredder-appen blir nå et pilotprosjekt i nettopp idéhaver Jarle Jr. Norheims bo-kommune Lund.

– Vi ønsker at Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK), altså 113, bruker appen vår og opplyser varsler om hvor hjertestartere og livreddere befinner seg. Men AMK kan ikke bruke tjenesten uten godkjenning.

– Vi ønsker å få til en løsning med AMK, og skal ha et møte med dem innen kort tid. Da blir det spennende, sier Norheim. 

Han legger ikke skjul på at fullførelse av prosjektet avhenger av økonomi støtte fra staten.

– Prosjektet bruker eksisterende teknologi på nye områder. Det er et stort potensiale innenfor teknologisk utvikling av helsefaget. Ny bruk av programvare redder liv, så enkelt er det, sier Norheim.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse