Annonse

Nytt håp for cøliakipasienter

Mennesker med cøliaki tåler ikke glutenproteiner som finnes i hvete, rug og bygg. En eneste brødsmule kan være nok til å gjøre dem skikkelig syke. Nå har norske og amerikanske forskere funnet en proteinbit som setter i gang reaksjonen i tynntarmen, og er allerede på sporet av framtidas medisiner.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Cøliaki er en sykdom som gjør at kroppen tror at glutenproteiner fra vanlig mel er farlige inntrengere. Hiver man innpå en bolle, steller tynntarmen i stand en brakbetennelse, og er man ikke forsiktig går det utover tarmtottene.

Norske forskere på sporet

Forskerne har allerede lokalisert et gen som gjør cøliakernes immunsystem en smule overivrig, og nå har de klart å finne et temmelig spesielt glutenprotein som får immuncellene til å gå av skaftet.

Ludvig Sollids gruppe ved Universitetet i Oslo og Rikshospitalet ligger langt framme i cøliakiforskningen, og nå publiserer de resultatene av et spennende norsk-amerikansk samarbeid i vitenskapsmagasinet Science.

Problematiske peptider

Alle proteiner er bygd opp av peptider, som er lange kjeder av aminosyrer. Når man spiser gluten blir disse kjedene knekt i stykker av enzymer i fordøyelsessystemet, slik at kroppen skal klare å ta opp de enkle aminosyrene.

Hos mennesker med cøliaki har enkelte immunceller en tendens til å pelle opp noen av bitene fra glutenproteiner, og presentere dem som skurker overfor resten av forsvarsstyrkene. Dermed setter immunstyrkene i gang en betennelse i tynntarmen.

Lette etter lange kjeder

- Men for at immuncellene skal kunne ta opp proteinbitene, må de være minst 10 til 12 aminosyrer lange, forteller Øyvind Molberg, og det var slike store proteinstykker vi var på leting etter. Og jakta var vellykket.

Etter å ha behandlet hele glutenproteiner med alle fordøyelsesstoffene, fant forskerne nemlig ett peptid som enzymene ikke klarer å få has på. Den lange kjeden på 33 aminosyrer klarer seg tydeligvis gjennom tarmseilasen, og kommer fram til tynntarmen nesten uten en skramme.

Der blir den plukket opp og framstilt som meget mistenkelig, og så slår altså det ivrige immunforsvaret til. Dermed har de norske og amerikanske forskerne avslørt enda en av cøliakiens hemmeligheter, og nå er de på sporet av en ny cøliakimedisin.

Endelig alternativ til kjip behandling?

Medisinen som kurerer cøliaki er for øyeblikket rett og slett å holde seg unna gluten, men det er ikke så lett som det høres ut. Svært mye av det man finner i
hyllene i butikken inneholder nemlig glutenproteiner i en eller annen form, og lista over hva man ikke kan spise er på størrelse med telefonkatalogen. Cøliakerne er med andre ord mennesker som må ha med sin egen mat i en tupperwareboks når de skal i juleselskap hos noen venner. Festlig.

Men dersom det er ett eller noen få standhaftige peptider som har skylden for hele betennelsen, kan nye medisiner være i emninga. Det norsk-amerikanske teamet klarte nemlig å bryte ned den motstandsdyktige aminnosyrekjeden med et enzym fra en bakterie.

Ennå i framtida

- Dermed kan man tenke seg at en enzymmedisin vil kunne ødelegge de problematiske peptidene før de kommer til tynntarmen, sier Molberg.

Dette ligger imidlertid i framtida. Først må man finne ut om bakterieenzymet som ble brukt i eksperimentet kan være farlig for mennesker.

- Likevel viser forsøket at peptidet kan brytes ned, sier Molberg, og håpet er jo at man skal klarer å finne fram til effektive enzymer som også kan brukes i medisiner.

Mer info om cøliaki hos Norsk Cøliakiforening
Artikkel om årsakene til cøliaki

Powered by Labrador CMS