Annonse

Når fedme er best og slanking er farlig

Det er bedre å være fet enn tynn, og slanking er helsefarlig. Vanlige helseregler snus på hodet etter et hjerteinfarkt, viser svensk forskning. Overvektige kom ut med bedre overlevelsesprosent enn undervektige.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En undersøkelse av 12 550 hjerteinfarktpasienters vekt og helsetilstand viste at de som gikk ned i vekt etter infarktet hadde dårligere overlevelsesrate, mens de som gikk opp i vekt faktisk ikke tok skade av det - selv når de var overvektige i utgangspunktet.

Pasientene ble inndelt etter BMI (body mass index) - kroppsvekt fordelt på kroppslengde.

- Et klart funn er at overvekt eller fedme ikke viste seg å innebære økt risiko sammenlignet med normalvekt hos pasienter med hjerteinfarkt. Undervektige pasienter viser derimot en klart redusert overlevelse, skriver Linn Kennedy ved Lunds universitet i sin doktoravhandling.

Fedme som beskytter

Siden hjerteinfarkt ofte er et resultat av usunn og “fet” livsstil i første omgang, virker dette temmelig ulogisk. Men overvekt kan gi mer reserver og beskytte mot nedbrytning i kroppsforbrenningen etter hjerteinfarktet.

Dessuten kan moderne legemidler beskytte mot negative helseeffekter.

Legemidler som blokkerer stresshormoner er ofte brukt etter hjerteinfarkt, mens fedme aktiverer stresshormonene. Samvirkningen mellom disse to faktorene kan vise seg å være gunstig, mener forskere. Folk med normalvekt eller undervekt vil derimot ikke få den samme hormoneffekten.

Leger forkortet liv?

- De europeiske anbefalingene sier at overvektige infarktpasienter bør anbefales slanking. Men disse retningslinjene bygger ikke på forskning, for vår undersøkelse er faktisk den første på dette området.

- Og den tyder på at legevitenskapen kan ha forkortet livet til en del overvektige infarktpasienter ved å få dem til å slanke seg, sier doktor Ronnie Willenheimer ved Lunds universitets kardiologiske klinikk.

I stedet for å slanke seg bør de spise sunt og mosjonere, uten å bry seg om hva vekta viser, mener han.

Ikke bedre å være fet

Men det betyr ikke automatisk at det er bedre å være fet. Hvis overvektige pasienter ikke får hormonblokkerende medikamenter er de nemlig mer i faresonen etter hjerteinfarkt enn folk med normalvekt, viser undersøkelser.

- Disse funnene utelukker ikke at vektreduksjon på grunn av sunt levevis, passe mosjon og sunn mat kan minske sykelighet og forbedre overlevelse blant overvektige, understreker Linn Kennedy i sin rapport.

Kombinert helserisiko

En annen doktoravhandling av Susanna Calling ved Lunds universitet viser at fedme først og fremst er en helserisiko i kombinasjon med andre faktorer, som røyking, høyt blodtrykk og diabetes.

16 prosent av de overvektige i undersøkelsen hadde ingen av disse andre risikofaktorene - og hadde heller ikke økt risiko for hjerteinfarkt. Undersøkelsen omfattet to grupper på 22 000 og 28 000 personer fra to befolkningsstudier i Malmö.

- Min konklusjon er at man ikke bør se fete mennesker som en homogen gruppe, sier Susanna Calling.

- Fedme er en helserisiko for mange mennesker, men ikke for alle. Vil man redusere risikoen for hjerteinfarkt bør man derfor konsentrere seg om de mest utsatte gruppene, og ikke satse på å få alle overvektige til å slanke seg, mener hun.

Referanser:

Linn Kennedy: The importance of body mass index and weight-change in patients with coronary artery disease. Sammendrag.

Susanna Calling: Obesity and cardiovascular disease. Aspects of methods and susceptibility. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS