Frisk av potetsalat

Forskning tyder på at poteter styrker immunforsvaret. Særlig hvis du spiser dem kalde, for eksempel i en potetsalat.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Poteten har fått mye kjeft i våre karbohydratskeptiske tider. Likevel ser det ut til at poteter kan være bra mat. Ikke bare er rotknollene næringsrike og velsmakende, de har også vist seg å ha en gunstig virkning på fordøyelsessystemet.

Nå tyder nyere forskning på at poteten kan være bra for hele immunsystemet, melder tidsskriftet Chemistry & Industry. Tidsskriftet gis ut av Society of Chemical Industry, som er et internasjonalt vitenskapelig forum.

Griseri med stivelse

Forskere fra Barcelona har nemlig funnet ut av griser som fikk store mengder rå potetstivelse i fôret under oppveksten hadde et sunnere liv i tarmen.

Grisene hadde også lavere andel hvite blodlegemer, som leukocytter og lymfosytter i blodet. Leukocyttnivået sank med hele 15 prosent.

Dette er gode nyheter, ettersom hvite blodlegemer er noe kroppen produserer når den er under angrep fra infeksjoner eller andre sykdommer. Altså tyder nedgangen på hvite blodlegemer på at grisene hadde en bedre allmenntilstand.

"Poeter er bra for denne krabaten."

Det mener i hvert fall Lena Öhman ved den indremedisinske avdelingen ved universitetet i Göteborg. Öhman arbeider med immunologi og er overrasket over hvor bra effekt potetstivelsen hadde på grisene.

Forsøket gikk over 14 uker, og er dermed det lengste forsøket som er gjort på hvordan stivelse påvirker livet i tarmen.

Potetsalat for magen

Det er nok ganske sjeldent at vi mennesker spiser rå poteter. En hovedgrunn er selvsagt at det ikke er noe særlig godt, dessuten er det ikke så lett for oss å fordøye rå poteter heller.

Men mye av de samme stoffene finnes i andre stivelsesrike matvarer, som belgfrukter (bønner og linser), korn, grønne bananer, pasta og kornprodukter.

Eller i kalde poteter. Som egner seg ypperlig i en potetsalat.

Rundt 10 prosent av stivelsen mennesker spiser blir ikke brutt ned i tynntarmen, og ender opp i tykktarmen der det blir liggende og gjære.

Inntak av stivelse menes å ha muligheten til å redusere risikoen for tykktarmskreft og kan også virke gunstig på irriterte mager.

Lena Öhman mener at det som ble observert i de spanske grisene er interessant, og at et kosthold med mye stivelse som ikke brytes ned i tynntarmen kan være verdt å prøve for pasienter som sliter med urolig mage.

Powered by Labrador CMS