Dataspill kan bli Alzheimer-test

Amerikanske forskere mener dataspill kan bli framtidas tester for tidlige tegn til Alzheimer. Foreløpig har de særlig tro på datakabalen FreeCell.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dette kabalspillet er nok velkjent for de fleste kontorrotter - og arbeidsgiverne deres."

Hvordan oppdager man de aller tidligste tegnene til Alzheimer? I dag bruker helsepersonellet gjerne årlige hjerneskanner og husketester for å finne de første små reduksjonene i hukommelse og tenkekraft, skriver Nature.

Men disse testene er usikre og sjeldne.

Forskerne ved Oregon Center for Aging and Technology mener det kan være bedre å bruke kontinuerlige og lite besværlig metoder som jevnlig kan overvåke tankevirksomheten til de eldre.

Og det er altså her kabalen kommer inn. Etter intervjuer med eldre fant forskerne ut at det avanserte kabalspillet FreeCell var gamlingenes klare favoritt. Til nå ser det også ut til at resultatene fra spillet kan bli et godt mål på tilstanden oppe i toppen.

Prøvekabal

- FreeCell krever massevis av mental planlegging, og det er billig, ufarlig og moro, sier Holly Jimisom fra Oregon Center for Aging and Technology til Nature.

"Ingen grunn til å holde fingrene fra tastaturet."

Hun og kollegaene har allerede testet spillet på ni eldre prøvekaniner som var med i en treukers undersøkelse.

Deltagerne, som alle var en smule hekta på FreeCell fra før, la kabal, mens et dataprogram stadig regnet ut den letteste måten å fullføre omgangen på.

Slik kunne forskerne vurdere hvor godt hjernene jobbet fra dag til dag. I løpet av de tre ukene viste det seg at de tre deltagerne som allerede hadde små kognitive svekkelser også var mindre effektive kabalkunstnere. De hadde også mer varierende dagsform.

Må teste mer

En treukers test med ni deltagere er imidlertid langt fra nok til å avgjøre om spillet virkelig kan fortelle noe sikkert om utviklinga i hjernetilstanden til eldre flest.

Nå planlegger forskerne en større undersøkelse hvor 300 frivillige deltagere får forsøke seg.

Vi i forskning.no håper så klart det skal vise seg at metoden er effektiv. Da blir det nok mye morsommere å bli undersøkt når vi blir eldre.

For ikke å snakke om hvilken god unnskyldning vi har, hvis sjefen tar oss på fersken…

Referanse:

Forskningen ble langt fram på 10th International Conference on Alzheimer’s Disease and Related Disorders, som ble holdt i Madrid, fra 15. til 20. juli.

Lenke:

Computer games could save your brain

Powered by Labrador CMS