Øynene røper epilepsi
Ikke alle som får epilepsilignende anfall er epileptikere. Problemet er å skille de "ekte" epileptikerne fra dem som får psykologiske anfall. En ny undersøkelse tyder på at øynene kan hjelpe med dette skillet.
Opptil 30 prosent av dem som får diagnosen epilepsi er faktisk ikke epileptikere. I stedet får de psykologiske ikke-epileptiske anfall, eller psykogeniske anfall. Disse anfallene skyldes psykologiske årsaker, og kommer ikke av den elektriske aktiviteten i hjernen som forårsaker epileptiske anfall.
Men fordi slike psykologiske anfall ligner så mye på epileptiske anfall, kan de være vanskelige å skille fra hverandre og diagnostisere skikkelig. Nå kan tre nye undersøkelser publisert i 13. juni-utgaven av bladet Neurology hjelpe med å få stilt riktig diagnose.
Tidlig diagnose viktig
- Det er svært viktig å få stilt riktig diagnose på et tidlig tidspunkt, sier nevrologen Selim Bendadis, som var med på undersøkelsen, til Neurology.
Bendadis understreker at tidlige diagnoser er mangelvare i dag.
- I dag går det gjennomsnittlig sju til ni år fra noen får slike anfall for første gang til de får en riktig diagnose, nemlig psykologiske, ikke-epileptiske anfall. I det tidsrommet får de gjerne medisiner mot epilepsi som ikke gjør noe med problemet, og de gjennomgår gjentatte tester. De betaler en pris fysisk, sosialt og økonomisk.
Video av anfall
Forskere så på videoer av 208 mennesker som ble filmet under anfall. Det viste seg at 50 av 52 mennesker med psykologiske anfall, altså de som ikke hadde epilepsi, lukket øynene da de hadde anfall.
“Ekte” epileptikere hadde derimot åpne øyne; dette ble observert i 152 av 156 tilfeller.
- Disse resultatene må bekreftes, men funnene kan hjelpe oss til å stille riktig diagnose tidligere, sier legen og nevrologen Steve S. Chung, som var forfatter av undersøkelsen.
Chung mener det finnes en temmelig sikker kilde å bruke for å få informasjon om anfallene.
- Vår erfaring tilsier at familiemedlemmer kan si om pasienten hadde øynene åpne eller lukket under et anfall.