Babybein som vokser seg sterkere

Når gravide sørger for riktig inntak av vitamin D, eller får nok sollys, kan babyene deres utvikle en sterkere beinbygning senere i livet, antyder studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Men en professor advarer samtidig mot at gravide tar ekstratilskudd av vitaminet uten legeanbefaling.

I den engelske studien, utført av et forskerteam fra Southampton General Hospital, viste undersøkelser av 198 mødre at barna til de med vitamin D-mangel hadde skjørere beinbygning ved ni års alder. Studien er publisert i The Lancet.

Teamlederen, professor Cyrus Cooper, sier til BBC News at det var vitaminunderskudd hos mor i svangerskapet - snarere enn i barnets første levetid - som senere påvirket tettheten i beinmassen.

Vitamin D er avgjørende for kroppens evne til opptak av kalsium. Dette mineralet representerer selve nøkkelen til å bygge opp og styrke skjelettet for å hindre beinskjørhet.

- Ikke ekstratilskudd uten anbefaling

Professor James Walker ved Royal College of Obstetricians and Gyneacologists gir sin støtte til at tilstrekkelig med D-vitamin er viktig for både mor og foster under svangerskapet. Men Walker kommer også med en advarsel:

- Ingen gravide bør ta ekstratilskudd av vitamin D i svangerskapet, uten at de har fått en egen anbefaling fra fastlegen sin om dette, sier Walker til BBC News.

Mødrene i studien ble undersøkt ved at forskerne målte nivået for kalsium i navlestrengblodet, samt mengden vitamin D sent i svangerskapet. Så gikk det ni år før beintettheten til barna ble sjekket.

Nå ønsker professor Cyrus Cooper ved Southampton General Hospital å gjennomføre en egen studie som retter seg spesifikt mot gradvide med vitamin D-mangel.

Norge på topp i beinskjørhet

Det er særlig kvinner som rammes av osteoporose, såkalt beinskjørhet, og Norge ligger på bruddtoppen i verdenssammenheng.

I en artikkel om beinskjørhet på forskning.no i november i fjor kunne du lese følgende: Etter 35-års alder taper menn i gjennomsnitt 0.5 prosent beinmasse i året. Kvinnene taper i snitt 0.9 prosent.

Noen mister enda mer og utvikler beinskjørhet, uten at forskerne foreløpig kan gi et entydig svar på hvorfor.

- Antakelig spiller genetikk en rolle, men også kosthold, røyking og fysisk aktivitet har noe å si, uttalte osteoporoseforsker Nina Emaus ved Universitetet i Tromsø til forskning no.

Hun har analysert norske data fra Tromsøundersøkelse 4 (1994) og Tromsøundersøkelse 5 (2001), og dermed studert endringer i beinmassetetthet i underarmen hos 5771 personer i alderen 25 til 84 år.

Les mer:

BBC News: “Vitamin D makes stronger babies.”:http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4584518.stm

Folkehelseinstituttet: Fakta om benskjørhet og brudd.

Folkehelseinstituttet: Osteoporose. Veileder for forebygging og behandling. (PDF-dokument)

Powered by Labrador CMS