Annonse
P-piller ser ut til å øke D-vitaminnivået i kroppen. Men så snart du slutter, synker nivået. Gravide trenger mer av dette vitaminet enn andre. (Foto: Science Photo Library)

Derfor bør du sole deg når du slutter med p-piller

Forskere frykter at kvinner kan få vitamin D-mangel mens de prøver å bli gravide.

Publisert

Slik ble studien gjort

Forskerne analyserte data fra en studie blant over 1600 afro-amerikanske kvinner fra Detroit mellom 23 og 34 år. Kvinnene besvarte spørsmål om prevensjonsbruk, hvor lenge de oppholdt seg utendørs og hvilke D-vitamintilskudd de eventuelt tok.

Forskerne tok også blodprøver av de 1660 kvinnene, og analyserte nivået av 25-hydroxy vitamin D, som er den viktigste formen for D-vitamin i kroppen.

Forskerne hadde først justert for eksponering for sollys avhengig av årstiden.

Studien er utført ved National Institute of Environmental Health Sciences, og inngikk i Study of Environment, Lifestyle & Fibroids.

Gravide og vitamin D

På grunn av lite sollys i Norden må gravide være ekstra påpasselige med å få i seg tilstrekkelig vitamin D fra kosten eller fra kosttilskudd.

Helsedirektoratet anbefaler gravide å ta for eksempel tran, for å spe på inntaket.

Fet fisk inneholder mye vitamin D. Noen typer melk, ost og margarin er tilsatt vitamin D. 

For befolkningen generelt er det anbefalt å innta 7,5 mikrogram per dag.

Gravide og ammende trenger mer. Her er anbefalingen på 10 mikrogram om dagen. Dette tilsvarer en barneskje tran per dag. Det er mer enn det de fleste får i seg gjennom kosten i løpet av en normal dag.

Til sammenligning er det omtrent 30 mikrogram vitamin D i 100 gram rå laks. Det dekker altså tre dagsbehov.

Kilde:  Helsedirektoratets kostholdsråd for gravide.

Kvinner som bruker p-piller har høyere nivåer av vitamin D i blodet enn andre kvinner. Det samme gjelder kvinner som bruker andre prevensjonsmidler som inneholder østrogen, ifølge en amerikansk studie.

– Våre funn tyder på at kvinner kan risikere å utvikle vitamin D-mangel når de prøver å bli gravide, sier forsker og doktor i medisin Quaker E. Harmon, i en pressemelding. 

Han mener at kvinner som slutter eller planlegger å slutte med prevensjon, bør forsikre seg om at vitamin D-nivåene er  tilstrekkelige mens de prøver å bli gravide og mens de er gravide.  

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

P-piller booster vitamin D

De afroamerikanske kvinnene som var med i studien, var fra Detroit. De som brukte p-piller hadde 20 prosent høyere nivå av vitamin D enn andre. Dette gjaldt også de som brukte p-plaster eller andre prevensjonsmidler med østrogen.

Det tyder på at prevensjonsmidler som inneholder det kvinnelige kjønnshormonet kan øke vitamin D-nivået i kroppen. Det betyr i så fall at kvinner som slutter å bruke slike prevensjonsmidler for å bli gravide eller av andre grunner, kan få mindre av det viktige vitaminet i kroppen.

– Vi kunne ikke finne andre forskjeller i levemønster som kunne forklare de økte nivåene, som hvor lenge de oppholdt seg utendørs, sier Hamon.

De som hadde sluttet med prevensjon, hadde normale nivåer av vitamin D, men likevel mindre enn de som fortsatt brukte p-piller eller lignende prevensjon.

Nødvendig for babyens skjelett

Vitamin D er viktig for immunforsvaret og nødvendig for bygging av skjelettet. Vi må ha vitamin D for å ta opp kalsium fra kosten. En tidligere studie har også vist at D-vitaminmangel kan knyttes til depresjon hos unge kvinner.

Gravide trenger ekstra mye av vitaminet. De skal jo bygge barnets skjelett, i tillegg til å fornye egen beinmasse.

Under graviditeten produserer kvinner riktignok økte mengder med vitamin D. Likevel risikerer noen gravide kvinner å utvikle vitaminmangel.

En svensk studie fra 2013 viste at én av fire lyshudede gravide kvinner fra Gøteborg hadde for lite vitamin D.

Vitamin D-mangel hos mor øker risikoen for høyt blodtrykk og svangerskapsdiabetes. Det øker også risikoen for at barnet veier for lite når det blir født.

Det er også nær sammenheng mellom mors vitamin D-nivå og barnets lager av dette vitaminet ved fødselen. 

Mørkhudede tar opp mindre fra solen

Helsedirektoratet mener at resultatene fra den amerikanske undersøkelsen ikke er overførbare til etnisk nordiske gravide.

–  Det er fordi den er gjennomført blant afro-amerikanske kvinner med lav vitamin D-status. Personer med mørk hud danner mindre vitaminer i huden ved solbestrålning enn personer med lys hud, skriver fungerende avdelingsdirektør Astrid Nylenna i en epost.

I Norge er det vist at gravide kvinner med mørk hud har lavere vitamin D-status enn etnisk norske kvinner med lys hud, forteller hun.

– Det er viktig for alle gravide kvinner, og spesielt dem med mørk hud, å få nok vitamin D i svangerskapet. Gravide som ikke spiser fet fisk eller lite fet fisk, og som ikke tar tran, bør ta vitamin D-dråper eller et annet tilskudd av vitamin D.

Helsepersonell som møter kvinner med mørk hud, for eksempel i forbindelse med svangerskapskontroll, må gi tilpassede råd om bruk av vitamintilskudd, tilføyer hun. 

Solen viktigste kilde

Kroppen produserer selv vitamin D i en kjemisk reaksjon når vi får sollys på huden.

Men hvor mye sol er sunt? 

En mindre andel av kroppens tilførsel av vitamin D kommer fra maten, som fet fisk og melk som er tilsatt vitaminet.

Den svenske studien viste da også at det sto verst til blant dem som var gravide i tredje trimester om vinteren, når vi får minst sol på huden. Da hadde hele 85 prosent av de gravide kvinnene et underskudd av vitaminet. Hele 28 prosent led av mangel på vitamin D.

Ifølge det norske Helsedirektoratet trenger gravide som regel et ekstra tilskudd av vitamin D. 

Men det er heller ikke bra å ta for mye Møllers tran. En tidligere dansk studie viste økt dødelighet blant dem med mye D-vitamin. 

Referanse: 

Quaker E. Harmon mf: Use of Estrogen-containing Contraception is Associated with Increased Concentrations of 25-hydroxy Vitamin D. Sammendrag. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 4. august 2016.

Powered by Labrador CMS