Hvordan takle en superbakterie?
Problemet med superbakterier er at antibiotika ikke biter på dem. Nå mener imidlertid britiske forskere at de vet hvordan skrekkbakteriene kan reduseres til ordinære sveklinger.
Hva er MRSA-bakterier?
Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) er en form for gule stafylokokker. Det er en type bakterier som vi mennesker ofte drar med oss i nesa eller på huden uten å være klar over det.
Gule stafylokokker er ikke særlig farlige for friske mennesker, men slår de seg ned på eldre, syke eller nyopererte kan de stelle i stand en god del trøbbel.
MRSA er nemlig motstandsdyktige mot de fleste antibiotikasortene man har. De aller verste bakteriene tåler til og med vancomycin og glycopeptider, og dermed har ikke legene lenger noen våpen å ty til.
Superbakterier er omtrent som Supermann, de lar seg ikke pelle på nesa av noen. Antibiotikumet methicillin, som ville ha kverket de aller fleste småkryp, preller glatt av de motstandsdyktige MRSA-bakteriene. I noen tilfeller hjelper ikke engang vancomycin, som er det siste dundervåpenet legene har å ty til.
Nå har imidlertid engelske forskere funnet enda en likhet mellom bakteriene og overnevnte superhelt, skriver New Scientist, og denne gangen går den i vår favør.
Teamet ved Pharmaceutica i Worchestershire har nemlig oppdaget bakterieverdenens svar på kryptonitt - stoffet som forvandler superorganismer til ordinære sveklinger.
Kryptonisk aminosyre
Bakterienes kryptonitt er aminosyra glycin. For noen år siden fant forskerne ut at enkelte stoffer som inneholdt glycin gjorde flere typer superbakterier sårbare for methicillin. Dermed kunne en liten dose av antibiotikumet kverke uhumskhetene. Problemet på den tida var bare at man omtrent måtte bade i glycinet før virkningen meldte seg.
Men nå har teamet fra Pharmaceutica snublet over glycinforbindelsen BTA19976a, som ser ut til å gjøre susen selv i små doser. Forskerne har vist at MRSA-smittede mus blir friske på en blandingsdiett av methicillin og det nye vidunderstoffet, som til alt overmål allerede er godkjent for bruk på mennesker.
Akkurat hvordan BTA19976a virker, er imidlertid en smule uklart, skriver New Scientist. Men forskerne tror det kan ha noe å gjøre med enzymer som gjør utsida av bakteriene sterkere.
Stopper forsterkninger
Enzymet PBPs jobber vanligvis med å forsterke utsida av bakterier, og antibiotikumet Methicillin virker ved å sette enzymet ut av spill. Men MRSA-bakteriene lurer seg unna hele problematikken. De har nemlig byttet til seg genene for en annen variant av PBP-enzymet, nemlig PBP2a.
Methicillinet klarer ikke binde seg til PBP2a, og dermed har det heller ingen virkning. Forskerne tror at den nye glycinforbindelsen rett og slett forandrer oppbygningen av celleveggen til bakteriene, slik at PBP2a-enzymet ikke virker lenger. Uten forsterkninger av celleveggen kan methicillinet igjen gjøre jobben sin.
Men selv ikke kryptonitt kan holde superskurker i sjakk i lengden, advarer ekspertene.
- Uansett hva vi gjør, kommer bakteriene til å finne en vei utenom, sier Dan Jernigan fra US Centers for Disease Control til New Scientist. Men noen ting virker alltid. Motstandsdyktige bakterier er ikke resistente overfor håndvask.
Referanse:
How to turn a superbug into an ordinary bug, New Scientist, 16. Oktober 2004.