Danske helsemyndigheter anbefaler at du vasker undertøyet ditt på minst 60 grader. Det tåler bomull og viskose selv om vaskeanvisningen på plagget sier 40 grader. (Foto: Shutterstock /NTB Scanpix)

Slik bør du vaske undertøyet ditt

Spør en forsker: På vaskelappen i underbuksa di står det kanskje at den skal vaskes på 40 grader, men blir det rent ved så lave temperaturer?

En videnskab.dk-leser undrer seg over at det på vaskelappen i de fleste av underbuksene hans står at de skal vaskes ved 40 grader, fordi:

«Det påstås at bakterier i klær først blir drept hvis vasketemperaturen kommer opp i 60 grader. Betyr det at de fleste av oss hele tiden går rundt med bakteriefullt undertøy hvis vi følger vaskeanvisningen?» spør han.

En annen leser er bekymret for ullundertøyet sitt:

«Det har vært så mye om at lave temperaturer ikke dreper bakterier. Så hva med ull, særlig ullundertøy, som har direkte kontakt med kroppen? Blir det rent ved 30 grader og ullvaskemiddel?» spør leseren.

Underbuksevask er uutforsket

Anne-Grete Rasmussen har brukt mye av voksenlivet på hygiene og vaskemetoder. Først som husholdningsøkonom og siden som førsteamanuensis ved University College Sjælland.

Likevel blir hun satt på litt av en prøve når hun får undertøyspørsmålet servert.

– Det er et supergodt spørsmål, for det er faktisk ikke forsket særlig mye på det. Meg bekjent er det ikke gjort vitenskapelige studier av hvor mange bakterier som blir borte fra undertøyet ved forskjellige temperaturer, sier Rasmussen.

Hun er pensjonert førsteamanuensis, men fortsatt aktiv rådgiver i hygiene og vaskemetoder.

– Min vurdering er at det avhenger av hva slags stoff trusen er laget av. Det avhenger nok også av om det er en løs truse som bare henger litt der nede, eller om det er en stram g-streng som kravler helt opp, sier hun.

Syntetiske truser er lette å holde rene

Den danske Sundhedsstyrelsen anbefaler at folk vasker undertøyet sitt ved minst 60 grader. Og det kan bomull og viskose fint tåle, ifølge Rasmussen.

– Det er riktig at de fleste fargede herretrusene er merket med at de bør vaskes på 40 grader. Men det er en klar undermerking, for bomull kan fint tåle 60 og 90 grader.

– Når produsentene anbefaler at sterkt fargede truser vaskes ved 40 grader, er det nok fordi de vil unngå å få reklamasjoner hvis fargen smitter av på annet skittentøy når det vaskes ved 60 eller 90 grader, sier hun.

Finere undertøy som for eksempel en g-streng av polyester, silkeundertøy eller en blondetruse tåler derimot ikke å bli vasket på 60 grader.

– Heldigvis burde 40 grader være nok til å fjerne utflod, urinrester og bremsespor i silke samt i syntetiske materialer som nylon og polyester, sier Rasmussen.

– Skitt trenger ikke så dypt inn i syntetiske materialer som i bomull, så en syntetisk truse er lettere å gjøre rent. Men hvis man vil være helt sikker, vil jeg anbefale at man bare kjøper bomullstruser, som tåler å bli vasket ved 60 grader.

Litt skitt i trusen er ikke skadelig

Ifølge Anne-Grete Rasmussen er det ikke nødvendigvis farlige bakterier i utflod og bremsespor.

Litt skitt i trusen er ikke helseskadelig, og man går sjelden rundt i bakteriefullt undertøy selv om man bare vasker ved 40 grader, poengterer hun:

– I utgangspunktet er ikke skitt i trusene sykdomsfremkallende. Det er bare litt smuss som blir oppløst av enzymene som er i vaskepulveret – også ved 40 grader.

I avføring kan det imidlertid i sjeldne tilfeller være kolibakterier, kanskje bedre kjent som E. coli.

Hvis det er blod, betennelse, avføring og sopp i underbuksene, bør du vaske dem på 90 grader for å være sikker på at bakterier blir utryddet, anbefaler Rasmussen.

– Fuktighet og varme fremmer også bakterievekst. Så hvis du for eksempel holder mye på med sport, anbefaler jeg helt klart at du vasker på 60 grader, legger til hun.

Bakterier kan spres til kjøkkenet

Vi tar også en prat med bakteriolog Thomas Bjarnsholt, som er professor ved Københavns Universitets Institut for Immunologi og Mikrobiologi.

Han kan gi oss litt mer kunnskap om hvordan vi unngår bakterier i undertøyet vårt. I utgangspunktet støtter Bjarnsholt Sundhedsstyrelsens anbefaling om å vaske undertøy ved 60 grader:

– Enzymer i vaskepulveret fjerner riktignok skitt, men det dreper ikke bakterier. Hvis du vil være sikker på at avføringsbakterier dør, må vannet være minst 60 grader, sier han.

Hvis du har undertøy av materialer som bare tåler 30–40 grader, anbefaler han at du vasker det separat.

– Hvis du for eksempel vasker undertøyet ditt sammen med kjøkkenhåndklær, er det en risiko for at bakteriene blir spredt til kjøkkenet.

Og hvis du vasker underbuksene dine sammen barnas luer og skjerf, risikerer du at barna får bakteriene opp mot munnen.

– Det bør du være forsiktig med. E. coli og andre avføringsbakterier skal være i tarmen eller på do – de skal ikke være på kjøkkenbenken eller andre steder, sier Bjarnsholt.

Enzymer løser opp møkk

En annen dansk førsteamanuensis, Michael René fra Metropols Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet, sysselsetter seg, som Anne Grete Rasmussen, med hygiene og rengjøringsmetoder.

Han forklarer hvordan vaskepulver virker og hvorfor det kan fjerne bakteriefrie flekker og skitt i undertøyet, selv ved 40 grader:

– Vaskemidlene vi bruker i dag er utviklet over mange tiår. De inneholder forskjellige enzymer som er laget for å kunne løse opp proteiner, fett og stivelse, som ofte finnes i skitt og flekker. De virker veldig effektivt, sier René og fortsetter:

– Hvis det står i vaskeanvisningen at undertøyet skal vaskes ved 40 grader, vil jeg anbefale at man vasker det med kaldtvannsvaskemiddel med enzymer.

Med kaldtvannsvaskemidler kan du vaske klær ved 15–30 grader.

Men hva med ullundertøyet? Ull og silke tåler ikke enzymer, så når du skal vaske ullundertøyet ditt og de fine blondetrusene, bør du unngå enzymholdig vaskepulver, anbefaler Michael René.

Dessuten bør du vaske undertøy av ull og silke ved maksimalt 30 grader for å unngå at det krymper.

Ull er selvrensende

Anne-Grete Rasmussen blir helt nostalgisk når intervjuet vårt dreier mot temaet ullundertøy.

– Da jeg var ung, strikket folk bleiebukser i ull som aldri ble vasket med såpe. Hvis det var litt bæsj på dem, ble det bare skylt av. Da ble buksene hengt ut til tørk, før de ble brukt igjen, husker hun.

Ull inneholder lanolin. Lanolin er et voksaktig fettstoff. Når lanolin kommer i kontakt med fukt og salt – for eksempel svette og urin – blir til en luktfri forbindelse.

– Derfor mente 68-er generasjonen at det var nok å skylle og lufte bleiebuksene av ull, sier Rasmussen.

– I dag har folk blitt mye mer fokusert på hygiene og har derfor gått bort fra det naturlige. Men ull er et godt materiale, og det er riktig at det er selvrensende. Du kan altså godt gå med ullundertøy i lengre tid uten å vaske det, og det holder å vaske det på 30 grader når det trengs.

For å vedlikeholde lanolinlaget på ullen bør du med jevne mellomrom vaske med et ullvaskemiddel som inneholder lanolin, anbefaler den pensjonerte førsteamanuensisen.

Powered by Labrador CMS