Ikke en drikk for svake hjerter

Koffeindrikker som Red Bull bør unngås av mennesker med høyt blodtrykk og hjerteproblemer, antyder ny amerikansk undersøkelse. Forsøkspersonene fikk høyere blodtrykk og raskere puls.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En liten studie av 15 friske unge mennesker viste at blodtrykket steg nærmere ti prosent, mens hjertet slo opptil 11 prosent raskere.

Undersøkelsen er gjort av forskere ved Wayne State University i Orlando, Florida.

Risiko for hjertepasienter

- Mens økningen ikke nådde farlige nivåer hos de friske frivillige deltakerne, kan økningen i blodtrykk og puls være av klinisk betydning for pasienter med hjertesykdom eller for de som bruker energidrikker ofte, sier James Kalus, som ledet undersøkelsen.

Energidrikken Red Bull inneholder omtrent like mye koffein som én kopp pulverkaffe, og mindre enn én kopp filterkaffe eller kokekaffe, i følge Folkehelseinstistuttet.

- Tradisjon

Dette er likevel mer enn tillatt i leskedrikker i Norge. Lovlige norske drikker som Battery inneholder bare en fjerdedel av innholdet i en kopp filterkaffe.

- Mattilsynet ønsker å beskytte barn mot uheldige virkninger av koffein. Derfor er grensene så strenge, sier Helle Margrethe Meltzer ved Folkehelseinstituttet.

- Hadde kaffe kommet til Norge i dag, er det mulig at den ville blitt forbudt på linje med Red Bull. Men vi har en tradisjon for kaffe, og voksne mennesker er så oppmerksomme på kaffens virkninger at de aller fleste klarer å tilpasse inntaket til egen tåleevne, sier hun.

Aminosyren taurin

"Stoffet taurin i energidrikker kan øke utholdenheten, men kombinasjonen koffein og hard trening går dårlig sammen, hevder forskerne."

Red Bull og andre sterkere energidrikker inneholder også stoffet taurin. Dette er en aminosyre, byggesteinen til proteiner. Taurin har flere oppgaver i kroppen.

Det er vist i forsøk med rotter at taurin kan påvirke blodgjennomstrømningen i nerveceller og farten som nerveimpulser forplanter seg med. Taurin kan også brukes for å behandle pasienter med såkalt bipolar depresjon i den maniske fasen.

Grunnen til at taurin brukes i energidrikker, er at forsøk med mus viser at stoffet motvirker utmattelse og øker arbeidskapasiteten til muskler. Slik sett er taurin ett av mange stoff som kan gi økt ytelse ved trening.

Energidrikker usunt ved trening

Nettopp en slik bruk er det forskerne ved Wayne State University advarer mot.

- Blodtrykk og puls går opp under fysisk aktivitet, sier Kalus i en pressemelding.

-Denne effekten forsterkes av energidrikkene. Energidrikker kan påvirke noen individer hvis de ikke vet at de har helseproblemer i utgangspunktet, sier han.

Også det norske Folkehelseinstituttet har tidligere advart mot energidrikker som Red Bull. I 2001 frarådet Helle Margrete Meltzer i Dagbladet.no folk mot å bruke energidrikker som tørstedrikk.

I Frankrike døde en ung basketspiller under trening etter å ha drukket fire bokser av energidrikken Red Bull. Drikken er derfor forbudt i Frankrike, som i Norge.

Potensbrus i Det fjerne Østen

I Japan har drikken Lipovitan vært solgt på medisinflasker siden 1960-tallet. Lipovitan inneholder omtrent like mye koffein og taurin som Red Bull.

I Thailand er denne drikken fortsatt populær som potensmiddel. En populær drink i Thailand er “Vodka-Lipo”, men blanding av energidrikk og alkohol kan være uheldig.

Kamuflerer alkoholrus

"Du føler deg mindre full enn du er når du drikker alkohol og energidrikk sammen."

I kombinasjon med alkohol kan nemlig energidrikker gi den utilsiktede bivirkningen at man ikke oppfatter hvor full man egentlig er. Det viser forskning fra Universitetet i Sao Paulo i Brasil, i følge BBC.

Siden alkohol virker dempende og koffein virker stimulerende, kan det ene giftstoffet kamuflere virkningen av det andre.

Den nye amerikanske studien fra Wayne State University blir lagt fram ved arrangementet American Heart Association’s Sessions 2007.

Referanser:

Informasjon fra Folkehelseinstituttet om koffein
Nettsidene til American Heart Association

Powered by Labrador CMS