Annonse
Det har vært flest observasjoner av blå brennmaneter i sommer. Her er et bilde av en rød brennmanet.

Så du en blå brenn­manet i sommer? Da var du ikke alene

Høyere vintertemperatur i Nordsjøen kan være en årsak til at mange badere i Norge har blitt kjent med den blå brennmaneten i sommer.

Publisert

Manetobservasjoner som folk har sendt inn til Havforskningsinstituttet, gjelder mer enn 500 av 600 observasjoner blå brennmaneter.

– Blå brennmanet har preget sommeren langs hele kysten, sier havforsker Tone Falkenhaug i en pressemelding fra instituttet.

På forsommeren var det særlig mye blå brennmanet i Sør-Norge, noe som tyder på at det har vært høy produksjon i Skagerrak og Nordsjøen, ifølge Falkenhaug. Kyststrømmen fraktet deretter de blå manetene oppover kysten.

– Så tok det ikke lang tid før blå brennmanet ble observert helt opp til Harstad i Troms. Nå er den også blitt observert i Repparfjorden i Finnmark, sier havforskeren.

Forskerne mener at temperatur spiller en rolle for at blå brennmaneter har preget årets manetsommer.

– Det kan være snakk om mange faktorer i kombinasjon, men det er nærliggende å tro at dette kan ha med oppvarming av havet å gjøre – og da særlig vintertemperaturer, sier Falkenhaug.

I tillegg til blå og rød brennmanet er det observert glassmanet og korsmanet. Det er også sett klamremanet og den eksotiske Pelagia noctriluca. I slutten av august kom det også inn et par observasjoner av perlesnormagneten.

Opptatt av klima og miljø?

Her får du jevnlige utslipp av nyheter fra forskning.no om klimaendringer, miljø, forurensning og truede arter.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS