Denne artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.

– Mange tror at glutenfri mat er sunnere enn glutenholdig, men det stemmer ikke når vi ser på kategorien samlet, sier førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen.
– Mange tror at glutenfri mat er sunnere enn glutenholdig, men det stemmer ikke når vi ser på kategorien samlet, sier førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen.

Er glutenfrie matvarer sunnere enn de med gluten?

Forskere har nå kartlagt næringsinnholdet i glutenfrie matvarer.

Utvalget av glutenfri mat i butikkene har aldri vært større, men hvor sunne er disse varene sammenlignet med de med gluten?

– Studien vår viser at glutenfrie produkter har mindre fiber og protein og mer kalorier, mettet fett, karbohydrater og salt enn tilsvarende glutenholdige, sier prosjektleder og førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet.

Hun er en av forskerne fra OsloMet og Universitetet i Oslo som har kartlagt pris og næringsinnhold i mer enn 400 glutenfrie matvarer. Alle produktene ble valgt fra dagligvarebutikker og nettbutikker i det norske dagligvaremarkedet.

– Disse resultatene er i tråd med aktuelle studier fra andre land, sier hun.

Et glutenfritt kosthold er eneste medisin for personer med sykdommen cøliaki. I tillegg er det mange med irritabel tarmsyndrom og glutenintoleranse som kan ha effekt av å spise glutenfri mat.

– Det er viktig å lese ingredienslista og velge de produktene som har best næringsinnhold, sier forsker Vibeke Telle-Hansen.
– Det er viktig å lese ingredienslista og velge de produktene som har best næringsinnhold, sier forsker Vibeke Telle-Hansen.

Anbefaler ikke glutenfritt uten klart behov

De siste tiårene har glutenfrie produkter også blitt populære blant folk som ikke har et medisinsk behov for det.

Gluten er proteiner som finnes i kornslag som hvete, rug og bygg. Det er det som gjør at mel laget av disse kornslagene er så godt egnet til baking, fordi gluten gjør bakverk i stand til å heve og bli luftig.

Derimot forårsaker gluten sykdom hos de som er allergiske mot proteinene. Det finnes alternativer til korn som er glutenfritt og som også har høyt næringsinnhold, som for eksempel bokhvete, quinoa og amarant.

– Mange tror at glutenfri mat er sunnere enn glutenholdig, men det stemmer ikke når vi ser på kategorien samlet. Vår anbefaling er derfor at glutenfrie produkter ikke brukes av andre enn de som faktisk har medisinsk behov for det, sier forskeren.

Viktig å lese ingredienslista

Samtidig understreker hun at alle med behov for det, bør følge et glutenfritt kosthold.

– Siden det er stor variasjon i de glutenfrie produktene på markedet, så er det viktig å lese ingredienslista og velge de matvarene som har best næringsinnhold, sier Telle-Hansen.

Hun anbefaler også å be om en samtale med en klinisk ernæringsfysiolog for hjelp til å sette sammen et sunt og glutenfritt kosthold.

Glutenfrie produkter er dyrere

Kartleggingen viser også at glutenfrie produkter er dyrere enn glutenholdige. Prisen for de glutenfrie varene var mellom 46 og 443 prosent høyere enn tilsvarende produkter med gluten.

– Det er synd at mat som er medisin, er så kostbar, sier Telle-Hansen.

Å lage sunne glutenfrie matvarer vil ofte være mer krevende, blant annet fordi råvarene er dyrere, noe som igjen fører til høyere pris på produktene.

Rammer 1–2 prosent av befolkningen

Telle-Hansen råder folk som ikke tåler gluten til å sette seg inn i hvordan de leser informasjonen på matemballasje.

Cøliaki er en tynntarmsykdom som skyldes at man ikke tåler gluten. Spiser du glutenholdig mat, fører det til en betennelsesreaksjon i tynntarmen og i resten av kroppen. Tarmtottene blir ødelagt og oppsugingen av næringsstoffer fra tarmen blir hemmet. Dette kan føre til en rekke symptomer og helseproblemer.

Cøliaki forekommer hos 1–2 prosent av befolkningen og eneste behandling i dag er et strengt glutenfritt kosthold resten av livet.

– Hvis du får påvist cøliaki, er det lurt å lære mest mulig om hva slags mat du kan spise. Norsk Cøliakiforening tilbyr informasjon til sine medlemmer om hvordan lese næringsdeklarasjonen på matvarer og kurs i glutenfri baking, forteller hun.

Referanse:

Mari C.W. Myhrstad mfl.: Nutritional quality and costs of gluten-free products: a case-control study of food products on the Norwegian marked. Food & nutrition research, 2021. DOI: Doi.org/10.29219/fnr.v65.6121

Om studien

Mari C. W. Myhrstad, Marlene Slydahl, Lisa Garnweidner-Holme og Vibeke Telle-Hansen fra OsloMet, Knut E. A. Lundin og Christine Henriksen fra UiO og Monica Hellmann fra Det Glutenfrie Verksted har kartlagt pris og næringsinnhold i glutenfrie matvarer, og sammenlignet disse matvarene med tilsvarende glutenholdige matvarer.

Pris og næringsinnhold er kartlagt i 423 ulike glutenfrie produkter i 11 ulike matkategorier. Disse er sammenlignet med 337 tilsvarende glutenholdige produkter. De glutenholdige produktene ble valgt ut fordi de var den beste matchen når det gjaldt mattype og hvordan maten brukes.

Studien er en del av et større prosjekt initiert gjennom Fremtidsmat. Fremtidsmat er en gruppering av sentrale aktører innen forskning, kunnskap og mat- og drikkeproduksjon i Oslo og Akershus som er opptatt av å utvikle sunnere matvarer.

Powered by Labrador CMS