Annonse

Spor av eldgammelt kontinent funnet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny studie tyder på funn av fragmenter av et kontinent under havbunnen i det indiske hav.

Frem til rundt 750 millioner år siden var jordas landmasser samlet i et enkelt stort kontinent kalt Rodinia. Den gang lå India ved siden av Madagascar, selv om de i dag er skilt av tusenvis av kilometer med hav.

Nå tror en gruppe med blant andre norske forskere at de har funnet bevis for et såkalt mikrokontinent som en gang var presset inn mellom de to landmassene etter å ha studert sandkorn fra Mauritius’ strender. Sanden stammer fra et vulkanutbrudd for omtrent ni millioner år siden, men inneholder mineraler som er langt eldre.

Forskerne fant et mineral kalt Zirkon som de daterte til å være mellom 1 970 og 600 millioner år gammelt i sanden, og forskerne mener at dette er etterlevninger av en eldgammelt landmasse som har blitt dratt opp til overflaten av øya under vulkanutbruddet.

Mikrokontinentet har forskerne kalt Mauritia. Det brøt opp og forsvant trolig under havet da landmassene begynte å drive fra hverandre da den moderne verden begynte å ta form for 85 millioner år siden. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS