Annonse

Norge blir høyere

Nå justeres de offisielle høydene i Norge. Storparten av landet blir høyere – opptil 40 centimeter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De første endringene

Kommuner som har fått nye høyder:
Moss, Rygge, Råde, Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Hvaler, Våler i Østfold, Hobøl, Hurum, Røyken, Lier, Asker, Bærum, Aurskog-Høland, Sørum, Fet, Rælingen, Lørenskog, Skedsmo, Nittedal, Røros, Ørland, Rissa, Bjugn, Åfjord, Roan, Osen, Steinkjer, Namsos, Meråker, Stjørdal, Frosta, Leksvik, Levanger, Verdal, Verran, Namdalseid, Flatanger, Inderøy, Lillesand, Birkenes, Iveland, Kristiansand, Vennesla, Songdalen, Søgne, Lillehammer, Øyer, Gausdal, Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu, Hamar, Ringsaker, Løten, Stange, Trondheim.

Kommuner som får nye høyder frem til 1. februar:
Gjerdrum, Ullensaker, Nes, Eidsvoll, Nannestad, Hurdal, Vestby, Ski, Ås, Frogn, Nesodden, Oppegård.

Høyere topper

Det er litt igjen før Galdhøpiggen og Glittertind blir enda litt høyere. Men her er noen topper som har fått nye høyder:

Kolsåstoppen i Bærum er nå 379,53 meter høy, mot tidligere 379,16.
Muen på Venabygdsfjellet har vokst med 16 cm, fra 1424,01 til 1424,17 meter.
Storviglen, som er det høyeste punktet i Røros kommune, har steget med 22 centimeter, fra 1560,64 til 1560,88 meter.
Gråkallen i Trondheim er blitt 70 centimeter lavere: 551,83 meter, mot tidligere 552,53 meter.

Langsomt stiger Norge opp av havet. Det som lå 100 meter over havet for noen tiår siden, ligger ikke 100 meter over havet i dag.

Hvert år blir landet noen millimeter høyere.

Det er isens skyld: I siste istid presset isen bakken nedover. Den er fremdeles ikke ferdig med å stige igjen etter at isen forsvant.

Nytt nullpunkt

Det betyr at høydemålene over hele landet må oppdateres fra tid til annen. Det er i ferd med å skje akkurat nå.

Her er endringene når Norge går over til det nye høydesystemet NN2000. Trykk på forstørrelsesglasset for å se større bilde. (Foto: (Illustrasjon: Kartverket))

Men det er ikke så enkelt som å bare legge noen centimeter på alle høydene.

Samtidig som landet stiger, endrer havnivået seg. Målemetodene er blitt mer nøyaktige. Kravene til nøyaktig posisjonering er blitt større.

Og på toppen av det hele er selve utgangspunktet – nullpunktet – endret.

Hittil har det offisielle «null meter over havet»-punktet vært et merke ved Tregde utenfor Mandal. Nå har også Norge sluttet seg til det europeiske nullpunktet – Normaal Amsterdams Peil, eller NAP.

60 år gammelt

I snart 60 år – siden 1954 – har Norge hatt samme høydesystem; NN1954.

– Med de metodene vi har i dag, kan vi gjøre det mye bedre. De metodene vi brukte tidligere, er ikke så nøyaktige, sier seksjonsleder Per Chr. Bratheim i Kartverket.

Dermed er det over til NN2000, som det nye høydesystemet heter.

Men Norge ble ikke høyere på én dag. De nye høydene innføres litt etter litt.

Frem til 2016 kommer de norske høydemålene til å følge to forskjellige systemer.

– At vi ikke gjør det samtidig, har praktiske årsaker. Når en kommune innfører nytt høydesystem, må den stenge av for all oppdatering i noen dager mens alle baser konverteres. Det ville blitt ganske omfattende hvis vi gjorde det i alle kommuner samtidig, forklarer Bratheim.

Lavmål i Trondheim

Målemetodene er blitt bedre samtidig som landet stiger, konstaterer seksjonsleder Per Chr. Bratheim i Kartverket. (Foto: Kartverket)

Mesteparten av Norge blir høyere med det nye systemet. Jevnt over er det innlandet som stiger mest, og aller mest stiger Trysil. Her justeres høydene opp med opptil 40 centimeter.

Samtidig er det steder langs kysten som vil bli lavere enn før. På Sørlandet er høydene justert ned med gjennomsnittlig 10 centimeter. Ikke fordi landet synker, men fordi Norge har gått over til NAP som nullpunkt.

Bærum og Trondheim er en historie for seg selv. De to kommunene har ikke justert høydesystemet sitt siden 1890. Derfor er Bærum blitt gjennomsnittlig 36 centimeter høyere.

Trondheim, på sin side, har nådd et nytt lavmål. Trønderhovedstaden gikk over til NN2000 allerede for to år siden, og ligger nå 90 centimeter lavere enn den gjorde før 2011.

Hver centimeter teller

Men hvorfor bry seg om noen centimeter?

Det er spesielt for planleggere, arkitekter og entreprenører de nye høydene har noe å si.

Når hus og veier skal plasseres, trengs det nøyaktig posisjon – og når vann- og avløpsrør skal legges, er det riktig høyde som gjør at innholdet renner i riktig retning.

Referanser:

Kartverkets fagside om nytt høydesystem
Oversikt over planer og status for overgang til NN2000

Powered by Labrador CMS