Små revner kan skape voldsomme jordskjelv

Ny 3D-teknologi viser hvordan selv små revner langs store forkastningssoner i jordoverflaten framprovoserer kraftige skjelv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette 3D-bildet viser den meksikanske «Borrego-forkastningen» i forbindelse med jordskjelvet i 2010. Bildet er skapt ved å smelte sammen LIDAR-bilder av området før og etter jordskjelvet. På bildet kan man se et stort antall små revner som skjærer seg gjennom jordoverflaten omkring den store forkastningen. Fargene i landskapet representerer endringer i høyde. Rødt angiver de største endringene. (Foto: (Grafikk: UC Davis))

Forkastninger:

En forkastning er en bruddsone i den øverste delen av jordskorpen. Forkastninger dannes og gjenaktiveres ved utløsning av opphopede spenninger som resulterer i en bruddannelse ledsaget av en forrykkelse av overrevne lag og strukturer.

Spenningsutløsningen ledsages oftest av jordskjelv. Forrykkelsen ved en spenningsutløsning er oftest liten og sjelden mer enn noen få meter, noe som betyr at utallige spenningsutløsninger har funnet sted langs de store forkastningene.

(kilde: videnskab.dk)

Et jordskjelv kan forvandle et landskap til det ukjennelige, og nå har en internasjonal gruppe geologer utviklet avansert datateknologi som i detalj avslører hvordan. Teknologien viser også hvordan dette fører til nye revner, noe som igjen øker risikoen for flere jordskjelv.

I det siste nummeret av tidsskriftet Science beskriver forskergruppen det nye redskapet. De tar utgangspunkt i det jordskjelvet som rammet Borrego-forkastningen ved byen Mexicali i det nordlige Mexico i april 2010.

– Verktøyet gir et helt nytt innblikk i hvordan et jordskjelv deformerer jordens overflate. Det hjelper forskere til å forstå tidligere hendelser og viser samtidig risikoen for framtidige jordskjelv i andre komplekse forkastningssoner, forteller geofysikeren Eric Fielding fra NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena i California.

Bildene skapt med laser

Forskergruppen, som til daglig holder til ved National Center for Airborne Laser Mapping, har skapt bildet ved å skanne området fra fly ved hjelp av en laser, en prosess som kalles LIDAR (Light Detection And Ranging).

Ved å samle opp og analysere det reflekterte laserlyset kunne forskerne skape et ytterst detaljert bilde med en oppløsning på noen få millimeter. Bildet er skapt på bare tre dager og dekker et område på hele 363 kvadratkilometer.

Forskerne kombinerte bildet med en annen LIDAR-skanning fra før jordskjelvet i 2006.

Ved å analysere hvor høyt hvert enkelt punkt nå var over havnivå på de to bildene kunne dataverktøyet tegne et nytt 3D-bilde som avslører nøyaktig hvor og hvordan jordskjelvet har omformet jordoverflaten. Datateknologien viser tydelig – ved rød farge – hvilke områder som er mest påvirket.

Små revner, stor betydning

Hittil har man fokusert mest på hva som skjer langs de store forkastningene, som den berømte San Andreas-forkastningen, men de nye målingene var så detaljerte at man også kunne vise betydningen av de små revnene. De nye bildene viser at jordskjelvet i 2010 ikke fant sted i selve forkastningen, men løp gjennom en serie mindre revner i området.

– Betydningen av spenninger som er bygget i opp små revner, er underevurdert. Studien vår demonstrerer hvordan spenningene i syv mindre revner til sammen skaper et gigantisk jordskjelv som oppstår uten varsel, sier geologiprofessor Michael Oskin.

____________________

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Powered by Labrador CMS