Tidenes geofest

Frem til og med torsdag i neste uke, invaderes Lillestrøm og Oslo av geologer i alle former og farger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Veldig mange geologer på en gang."

Toget fra Oslo er stapp fullt av folk med navnelapper i knall oransje bånd rundt halsen. Konduktøren krever ikke inn penger, og NSB har navnet sitt på båndene.

Fremme på Lillestrøm stasjon sier høyttalerstemmen at de som skal til geologikongressen må gå av.

Forskjellige språk summer langs gangstien mens geologene danner en lang prosesjon mot kongressenteret.

Norges største

Med rundt 6 000 deltagere, og 115 land representert, er dette den største vitenskapelige konferansen som noen sinne har funnet sted i Norge.

- Det er som et slags OL i geologi, humrer Anders Solheim, generalsekretær for International Geological Congress 2008.

Men deltagerne bruker ikke kroppen til å løpe, hoppe eller kaste spyd.

Her går den fysiske aktiviteten ut på å frakte sine lærde hoder til de omtrent 4 300 foredragene og 2 200 plakatutstillingene, som er del av konferansen.

"Fotogen pliosaur."


Hvert fjerde år arrangeres denne kongressen – første gang i 1878, og og dette er nummer 33 i rekken. Årets kongress kalles derfor bare 33igc.

Pliosaur

Kongen og åpnet på konferansens første dag, men det var ganske mange som ikke fikk med seg at han var konge.

- Det var flott at han tok seg tid til det. Jeg vet at han skulle fly til Beijing i dag, sier Solheim.

Utenfor kongressenteret må geologene først av alt stå ansikt til ansikt med en 15 meter lang oppblåsbar pliosaur (som kongen blåste opp).

Her hjemme kjenner vi pliosauren som monsteret som ble gravd ut på Svalbard av paleontologen Jørn Hurum og hans kollegaer.

Dette gigantiske rovdyret levde for rundt 170 millioner år siden, og hadde tenner store som slangeagurker, i en kjeft hvor en voksen mann ville kunne legges på tunga og svelges hel.

Utenfor kongressen stikker geologene hånda inn i gapet mens de blir fotografert.

Hva er geologi?

Forskere som graver ut slike dyrefossiler er geologer, eller paleontologer som det heter. Geologi er læren om jorda vi lever på , og hvordan den har forandret seg over tid.

Geologer er generelt opptatt av materialene jorda er laget av, prosessene de påvirkes av, og organismene som har bodd her.

Mange forbinder kanskje faget med bergarter, minearler, krystaller eller oljen i Nordsjøen. Men geologi er altså mye mer.

Det omfatter mange fagfelt, som biologi, meteorologi, kjemi, fysikk, matematikk og astronomi. Geologer arbeider for eksempel med å øke forståelsen av klimasystemet, ved å undersøke geologiske lag som gir informasjon om hvordan klimaet har variert i fortiden.

"Et av torsdagens mest profilerte foredrag ble holdt av den kjente geologen, biologen og forskningsskribenten Richard A. Fortey."

Andre geologer studerer fossiler og tidligere dyreliv. Noen jobber med å finne ut hvordan sedimenter avsettes, fjellkjeder dannes, vulkaner våkner og bergarter dannes. Enkelte geologer studerer faktisk geologien på andre planeter eller måner.

På konferansen i Lillestrøm er de alle representert.

Eksursjoner

Men 33igc er ikke bare foredrag og plakater.

Mange ekskursjoner foregår i forkant og etterkant av arrangementet – tilsammen deltar over 500 mennesker på disse utfluktene som har gått til steder i Norge, Grønland, Island, Færøyene, Sverige, Finland og Russland.

"Kongressens generalsekretær Anders Solheim."

En lang rekke bedrifter holder også møter i forbindelse med kongressen. Karl Johansgate i Oslo er dekorert med 33igc-flagg, og på Universitetsplassen kan folk bli bedre kjent med geologi.

- Og så deler vi ut småstein til Blitz, hehe, nei du må ikke skrive det. Vi deler ut småstein til ungene, sier Solheim.

- Det har vært ufattelig mye arbeid, og kongressen har vært planlagt siden 2000. Den ble tildelt i 2004, så den mest intense arbeidsperioden har vært etter det, fortsetter han.

Rekruttering

- Det var en kjempeseier for nordisk geoforskning å få konferansen hit, sier generalsekretæren.

Han håper og tror at begivenheten vil ha betygning for rekrutteringen til geofagene og naturvitenskapen generelt.

- Det er viktig med publisitet rundt hvilken betydning geofagene har for samfunnet, sier Solheim.

Konferansen har et budsjett på rundt 55 millioner norske kroner.

Lenke:

Konferansen: 33icg

"Kongressen inkluderer også en lang rekke ulike stands."

"Kinesernes geologiske delegasjon."

"På forskerkongresser blir mye ny forskning presentert på plakater. Det er nesten like prestisjefylt å ha en plakat, som å holde foredrag. Forskerne står ved sin plakat, og mange av konferansens vitenskapelige diskusjoner foregår her."

Powered by Labrador CMS