Annonse

Koffeinfri kaffe - nå også med smak

Nå leverer genmodifiserte kaffebusker smakfulle, koffeinfrie kaffebønner rett fra greina. Spørsmålet er om vi kommer til å finne dem i butikkene i overskuelig framtid.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ti prosent av all kaffe som blir solgt er koffeinredusert. For å få til det, må bønnene igjennom en dyr behandling med karbondioksid eller organiske løsemidler, der koffeinet skvises ut. Problemet er bare, ifølge habile kaffedrikkere, at smaken forsvinner i samme slengen.

Derfor har japanske forskere laget en genmodifisert versjon av kaffeplanten Coffea canephora, hvor koffeininnholdet er redusert med 70 prosent. De har rett og slett klippet ut ett av genene som er viktig for koffeinproduksjonen, og de første koffeinreduserte plantene er allerede blitt ett år gamle.

- I teorien skal den nye bønna smake som vanlig kaffe, sier Hiroshi Sano, fra Nara Institute of Science and Technology til Nature. Og innen tre eller fire år kan man høste koffeinreduserte bønner rett fra busken.

Men vil de nå ut til forbrukerne med det første?

Vil vi ha dem?

Det kommer nok an på forbrukerne, mener forskerne. Motstanden mot genmanipulerte planter er stor mange steder i verden, men på den annen side er godt mulig at den nye kaffen blir både billigere og tryggere enn andre alternativer.

I motsetning til andre genmodifiserte matplanter, som for det meste er forandret for å gjøre livet lettere for bønder og produsenter, er dette et produkt som forbrukeren får direkte glede av. Kaffen smaker rett og slett bedre.

Må mase

Men planteprodukteksperten Alan Crozier fra Glasgow University tror folket må mase litt på produsentene for å få gang i sakene. Mange av kaffekompaniene har nemlig investert temmelig mye i avkoffeinifiseringsfabrikker, og er kanskje ikke så alt for lystne på forandringer.

Og mens både vi og kaffeprodusentene klør oss i hodet og prøver å huske hva vi egentlig mener om genmanipulering, fortsetter japanerne ufortrødent videre.

Neste skritt på veien er å modifisere den saktevoksende Arabica-planten, som står bak 70 prosent av bønnene på verdensmarkedet.

Rapporten er publisert i magasinet Nature.

Nature: GM decaf coffee grown on trees
BBC: GM decaf coffee plant created

Powered by Labrador CMS