Ikke britisk GM-mais likevel

Trolig vil det ikke bli dyrket genmodifisert mais i Storbritannia, selv om myndighetene ga grønt lys for dette i februar. Årsaken er at et tysk firma mener det ikke er økonomisk lønnsomt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter fem år med tautrekking for og mot dyrking av genmodifiserte planter i Storbritannia, setter økonomien en stopper for utdyrkingen, melder det tyske firmaet Bayer CrosScience til BBC News.

De er det eneste firmaet som er kvalifisert for å gro mais som tåler ugressdreper i britisk jord.

Økonomisk ulønnsomt

Bayer sier i en pressemelding at pålagte betingelser fra myndighetene i Storbritannia vil forhale produksjonen av GM-mais for lenge, slik at dyrkingen ikke vil være økonomisk lønnsom.

Det tyske firmaet sier også at “siden de spesifikke detaljene i betingelsene ennå ikke er tilgjengelige, vil dette resultere i en forsinkelse på ubestemt tid”.

Det er disse usikkerhetene som firmaet mener vil gjøre dyrkingen av GM-mais ulønnsom for dem.

Strenge EU-regler

Miljøvernminister Elliot Morley sier til BBC News at det ikke er myndighetene, men de strenge EU-reglene som gjelder for GM som er grunnen til at ting tar tid.

- Vi har alltid sagt at det må være markedet som bestemmer om det er økonomisk mulig å gro og selge genmodifiserte organismer, etter at myndighetene har sett på risiko og sikkerhet ved dette, sier hun.

Siste ord er neppe sagt i denne saken, men det ser nå ut som om dyrking av genmodifiserte organismer er lagt på hylla for en tid framover i Storbritannia - til tross for myndighetenes klarsignal for dyrking av GM-mais

Les mer:

BBC News

Powered by Labrador CMS