Bygg brukes blant annet i øl og whisky. Derfor har forskere blitt sponset av whiskyindustrien for å finne løsninger mot framtidig tørke. (Illustrasjonsfoto: Piyapong Wongkam / Shutterstock / NTB scanpix)

Forskere har utviklet bygg som tåler tørke

Byggavlingene i Storbritannia ble hardt rammet av tørke i fjor. Nå håper forskerne at en ny type byggplante kan gi solide avlinger til tross for vannmangel.

Kornarten bygg har nesten 40 000 gener.

I løpet av fem år har forskere kartlagt dem og funnet ett gen som er spesielt viktig for planten, melder BBC.

Genet, som har fått navnet HvMYB1, fungerer som en slags hovedbryter. Denne bryteren kan aktivere andre gener i planten som beskytter den mot varme og gjør at den fortsatt kan vokse, selv om den har lite tilgang til vann.

Alle byggplanter har dette genet, men nå har forskere fra Heriot-Watt University i Edinburgh utviklet planter hvor genet alltid er påskrudd.

Kontrollerer plantenes porer

– Når du glemmer å vanne husplantene dine, begynner de å henge med hodet, sier Peter Morris, en av forskerne bak studien til BBC.com.

Men plantene som forskerne har utviklet greier å holde på mer vann enn vanlige byggplanter, forteller forskeren til den britiske nettavisen.

– Det skyldes de små porene hvor vann slipper ut av planten, er trangere, forklarer Morris.

Funnet er beskrevet i detalj i en studie publisert i tidsskriftet Plant Physiology and Biochemistry.

Jakten etter planter som tåler tørke

Forskerne er ikke alene om å utvikle planter som takler tørke.

Allerede i 2008 fant forskere et lignende plantegen som kontrollerer åpningen og lukkingen av porene til planter, som også styrer hvor mye karbondioksid planten tar inn. Da var håpet at dette genet kunne bidra i utviklingen av planter som tåler tørke.

Andre forskere har forsøkt å videreutvikle planter som allerede er tørkeresistente. Durraplanten er for eksempel en plante som tåler tørke, men ikke uten kostnad. Planten begynner nemlig å produsere stoffer som brytes ned til gift når de blir spist av kveg. Da var løsningen å foredle planten slik at den ikke lenger produserte disse stoffene.

Nå ser det altså ut til at forskningen har tatt et nytt steg fremover.

Men byggplantene som er utviklet i den nye studien, har foreløpig bare kjent et liv på innsiden av et laboratorium, i kontrollerte omgivelser. Nå skal forskerne avle videre på plantene og se hvordan de tåler et liv ute i naturen.

Sponset av whiskyindustrien

Forskningen ble sponset av blant annet the Scotch Whisky Assosciation som altså representerer whiskyindustrien. Det er ikke tilfeldig.

Skotsk whisky er nemlig laget på bygg. Og i fjor hadde det varme været nedslående effekt på byggavlingene i Storbritannia.

– Vi hadde et tap på omtrent åtte prosent, sier Ross Alexander, en av forskerne bak studien til BBC.

Det vil si en nedgang på 1,3 milliarder tonn bygg. 90 prosent av bygg som blir brukt i skotsk whisky stammer nettopp fra Skottland.

Og fordi whiskyindustrien er verdt flere milliarder kroner og sysselsetter over 10 000 mennesker, er prisen på og tilgangen til bygg avgjørende, skriver BBC.

– Vi trenger bygg for å lage whisky. Og vi trenger det her i Skottland fordi det er mye billigere å produsere bygg selv enn å importere det. Men det er viktig at dette bygget tåler et klima i endring, sier Morris.

Ifølge forskerne er disse funnene også overførbare til andre planter fordi alle har det samme genet. Dermed åpner muligheten seg for å utvikle andre planter som kan tåle varmt vær med lite nedbør.

Referanse:

Alexander, R.D. m.fl: The barley transcription factor HvMYB1 is a positive regulator of drought tolerance. Plant Physiology and Biochemistry. (2019) (sammendrag) https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2019.07.014

Powered by Labrador CMS