Med 80 prosent forbruk av vannressursene, kan faktorer som befolkningsvekst og tørke utgjøre en stor risiko. (Foto: greenaperture / Shutterstock / NTB scanpix)
Med 80 prosent forbruk av vannressursene, kan faktorer som befolkningsvekst og tørke utgjøre en stor risiko. (Foto: greenaperture / Shutterstock / NTB scanpix)

En av fire bor på steder med høy risiko for vannmangel

17 land bruker i dag mer enn 80 prosent av sin årlige vannforsyning, viser nye analyser.

Flere av verdens land står overfor vannmangel.

India, Libanon og Israel er blant verdens 17 land som bruker mer enn 80 prosent av sine tilgjengelige vannforsyninger hvert år, viser en ny analyse gjort av non-profit organisasjonen World Resources Institute.

De 17 landene huser en fjerdedel av verdens befolkning på 7,7 milliarder mennesker.

Chennai, India, 15. juni 2018. (Foto: Maxar Technologies via AP)
Chennai, India, 15. juni 2018. (Foto: Maxar Technologies via AP)
Chennai, India, 15. juni 2019. (Foto: Maxar Technologies via AP)
Chennai, India, 15. juni 2019. (Foto: Maxar Technologies via AP)

Befolkningsøkning eller redusert vannforsyning kan føre til kritisk vannmangel, advarer forskerne. Med 80 prosent forbruk kan mindre endringer utgjøre en stor risiko.

– Så snart det blir tørke eller noe uventet skjer, kan store byer befinne seg i veldig alvorlige situasjoner, sier Rutger Hofste, en dataanalytiker ved World Resources Institute i Washington til ScienceNews.

– Dette er noe vi forventer å se mer og mer av, sa hun.

I verste fall kan byer og regioner nærme seg «day zero». Det var et mye brukt begrep i 2018, da Cape Town var nære på å gå tomme for vann. Vannforsyningene er da ikke helt tomme, men staten tar over ansvaret og må begynne med rasjonering.

Kartlegger vannmangelen

For å vise landenes vannmangel-risiko, oppdaterte World Resource Institute en oversikt på nett: Aqueduct Water Risk Atlas. Kartet viser en oversikt over verdens vannressurser, samt tørkerisiko og risiko for elveflom.

Data utgitt av World Resources Institute. 17 land, hovedsakelig i Midtøsten, Nord-Afrika og Sør-Asia, er under et ekstremt høyt press.

De bruker minst 80 prosent av sine årlige forsyninger. Ytterligere 27 land i kategorien “høyt” press bruker 40 til 80 prosent av forsyningene. Mindre pressede land, de som bruker mindre enn 40 prosent av vannforsyningen, er rangert som 'middels høye' til 'lave.' (Foto: Aqueduct/wri.org)
Data utgitt av World Resources Institute. 17 land, hovedsakelig i Midtøsten, Nord-Afrika og Sør-Asia, er under et ekstremt høyt press. De bruker minst 80 prosent av sine årlige forsyninger. Ytterligere 27 land i kategorien “høyt” press bruker 40 til 80 prosent av forsyningene. Mindre pressede land, de som bruker mindre enn 40 prosent av vannforsyningen, er rangert som "middels høye" til "lave." (Foto: Aqueduct/wri.org)

India kommer på 13. plass i rapporten. Byen Chennai opplevde kraftig vannmangel i juni i år.

Hofste fra World Resources Institute sa at folk ofte kobler utfordringer med vannforsyning til kilmautfordringer, men at det er økonomisk vekst og befolkningsvest som er hovedårsakene.

World Resources Institutes analyser viste at vannforbruket har økt med 250 prosent fra 1961 til 2014.

Powered by Labrador CMS