Med 80 prosent forbruk av vannressursene, kan faktorer som befolkningsvekst og tørke utgjøre en stor risiko. (Foto: greenaperture / Shutterstock / NTB scanpix)
En av fire bor på steder med høy risiko for vannmangel
17 land bruker i dag mer enn 80 prosent av sin årlige vannforsyning, viser nye analyser.
India, Libanon og Israel er blant verdens 17 land som bruker mer enn 80 prosent av sine tilgjengelige vannforsyninger hvert år, viser en ny analyse gjort av non-profit organisasjonen World Resources Institute.
De 17 landene huser en fjerdedel av verdens befolkning på 7,7 milliarder mennesker.
Befolkningsøkning eller redusert vannforsyning kan føre til kritisk vannmangel, advarer forskerne. Med 80 prosent forbruk kan mindre endringer utgjøre en stor risiko.
– Så snart det blir tørke eller noe uventet skjer, kan store byer befinne seg i veldig alvorlige situasjoner, sier Rutger Hofste, en dataanalytiker ved World Resources Institute i Washington til ScienceNews.
– Dette er noe vi forventer å se mer og mer av, sa hun.
I verste fall kan byer og regioner nærme seg «day zero». Det var et mye brukt begrep i 2018, da Cape Town var nære på å gå tomme for vann. Vannforsyningene er da ikke helt tomme, men staten tar over ansvaret og må begynne med rasjonering.
For å vise landenes vannmangel-risiko, oppdaterte World Resource Institute en oversikt på nett:Aqueduct Water Risk Atlas. Kartet viser en oversikt over verdens vannressurser, samt tørkerisiko og risiko for elveflom.
India kommer på 13. plass i rapporten. Byen Chennai opplevde kraftig vannmangel i juni i år.
Hofste fra World Resources Institute sa at folk ofte kobler utfordringer med vannforsyning til kilmautfordringer, men at det er økonomisk vekst og befolkningsvest som er hovedårsakene.
World Resources Institutes analyser viste at vannforbruket har økt med 250 prosent fra 1961 til 2014.