Øyeblikket: Se hvordan det blir lyd fra glasset

Lyden fra vinglasset skingrer i ørene. Når vi spiller på glasset forsøker vi å filme hvordan lyden blir til.

I samarbeid med NRK

 

Fingeren stryker langs toppen av glasset, glasset vibrerer og det blir lyd. Vibrasjonene skaper lyd, men vi klarer jo ikke å se dem. Det du kan se er bølgeeffekten i vinen.

Bølger i et vinglass

Et helt spesielt bølgemønster følger fingeren rundt glasskanten. Det som overrasker oss er at det samme mønsteret også oppstår på motsatt side. Det kan Jan Tro, førsteamanuensis i akustikk og musikk ved NTNU forklare.

– Bølgene oppfører seg slik fordi glasset er satt i bevegelse og vibrerer fram og tilbake, rundt og rundt og skaper bølger i vinen.

Friksjon fra fingeren

Når vi studerer fingerens bevegelse over glasskanten, ser vi at den har en rykkvis bevegelse.

– Stick and slip er det engelske uttrykket, forteller Jan Tro. Fingeren får altså feste for så å slippe.

Jan forteller at det samme skjer når han stryker en fiolinbue over glasset. Fiolinbuen får også glasset til å vibrere med et lignende statisk bølgemønster.

Men hos oss er det altså fingeren som får glasset til å svinge.

Det ligger i lufta

All lyd er luftpartikler i bevegelse, altså det vi kaller lydbølger. Når lydbølger treffer øret vårt tolker vi det som lyd. Når glasset vibrerer blir det lydbølger, men det vibrerer så fort at vi ikke kan se det med øynene våre.

For å filme hva som skjer når det blir lyd fra glasset, blir vi nødt til å prøve ut flere hastigheter på høyhastighetskameraet før vi finner en som fungerer. Vi må opp i hele 7200 bilder i sekundet for å se en tydelig vibrasjon som faktisk lager lyden.

Finn tonen

– Vi hadde flere studenter som klarte å stemme glassene etter gehør, så det er fullt mulig å lage musikk med glassene, sier Jan Tro.

Skjenker du mer vin eller annen væske i glasset, vil glasset bevege seg saktere. Grunnen er at det blir mer vin å flytte på, mer motstand for glasset. Da får du en dypere tone. Tar du en slurk av vinen, får du en lysere tone fordi det blir mindre vin som bremser svingningene.


Her kan du se flere øyeblikk-videoer

Powered by Labrador CMS